הנחת ספרי קודש אחד על גבי השני

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 25/10/17 09:25 ה בחשון התשעח

שאלה

שלום לכבוד הרב,

רציתי לשאל מהו סדר הנחת ספרי קודש אחד על גבי השני, כי הבנתי שאי אפשר לשים סידור על חומש ואפשר לשים גמרא על משניות וכו'

איני בקיא כלל בהלכות הללו ואשמח אם תוכל להקדיש מזמנך החשוב לסדר את דרגת קדושת הספרים בצורה הבאה:

אם יש לי את כל סוגי הספרים (ספרי חול, סיפורי חסידים, תנך,משנה,גמרא,מוסר,קבלה,הלכה, סידור תפילה וכו') באיזה סדר אני יוכל לשים אותם אחד על גבי השני בערימה?

א. ספר

ב. ספר

ג. ספר

וכו'...

בצורה שסעיף א' הוא העליון בערימה ומונח מעל סעיף ב' וכן הלאה.

תשובה

ב"ה

שלום.

מניחים חומש על גבי ספר נביאים וכתובים ולא ההיפך.(בתנ"ך זה כרוך כאחד ושם הנביאים והכתובים הם על החומש אבל בשל העובדה שזה כרוך כאחד זה בסדר )

וכן אין להניח סידור על חומש .וכן אם החומש הפוך אז יש להופכו.וכן אסור לשבת על כיסא או ספסל שעליו מונח חומש אלא אם מעמיד את החומש על מקום בספסל שגבוה לפחות ב 8 ס"מ (טפח).

כדאי לעיין גם בדברי הרמב"ן בספר דברים פרק כז' פסוק כו' על הפסוק "ארור אשר לא יקים את דברי התורה הזאת..." שחשוב ל"הקים" את הספרים ולסדרם .

ובשבת זה מצוי ששמים את הסידור על החומש ולא ראוי לעשות כן.

אולם להניח גמרא על משניות או להיפך וכן ספרי ראשונים על גמרא מותר.

ואם תרצה להרחיב כדאי לך לעיין בשולן ערוך ביו"ד סימן רפ"ב סעיף אחרון.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.