המוציא פוטר כל הברכות חייב כזית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 08/01/20 16:18 יא בטבת התשפ

שאלה

שלום,

במידה ואני מעוניין לאכול כמה מאכלים וביניהם גם לחם,

הבנתי שבמידה ואני אוכל לחם מעל כמות של כ"ביצה" איני צריך לברך על שאר הדברים, ורק לברך "המוציא" בתחילת הארוחה.

השאלה שלי: האם אני חייב לאכול בתחילת הסעודה "כביצה" לחם או שאני יכול לאכול חתיכה קטנה מהלחם ואז לאחר מכן -בהמשך הארוחה- לאכול את שאר הלחם? תודה.

תשובה

לשואל שלום,

אתה צודק בלימודך, להלכה רק קביעת סעודה על לחם פוטרת את שאר המאכלים מברכתם. במילים אחרות: ברכת המוציא עצמה לא פוטרת את האדם משאר הברכות על המאכלים, אלא הסעודה היא הגורמת לפטור. זאת בניגוד ליין לדוגמא, שפוטר את כל המשקים מעצם חשיבותו, בלי שיעור מינימלי.

(מקור: שולחן ערוך סימן קעז, א | מגן אברהם ס"ק א | יביע אומר חלק י או"ח סימן יז | יש שחלקו, לדוגמא ערוך השולחן שם)

ואמנם, השיעור לקביעת סעודה על הלחם הוא כזית. (חיוב של סעודת שבת לכתחילה הוא כביצה, אבל זה עניין אחר)

אפשר לאכול את הלחם בכל מהלך הארוחה. לכתחילה יש שהחמירו לאכול כזית כבר בתחילת הארוחה בתוך 7 דקות. אבל מעיקר הדין די בכך שבטווח של 7 דקות מתישהו, יֵאכל כזית לחם.

(משנה ברורה סימן רצא)

ברכה והצלחה במעשה ידיך