היצר שמשגע אותי ומה הקשר לשבת?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 15/07/21 02:06 ו באב התשפא

שאלה

בשבת הלכתי לישון אחרי צהריים, קמתי אחרי משהו כמו שעה, ופתאום עלה לי לראש תמונה לא צנועה שראיתי לפני די הרבה זמן.

מפה לשם השתלט עליי חשק ממש חזק והסתובבתי כבר לקחת את הטלפון בשביל לחטוא. שנייה לפני שלקחתי את הטלפון נזכרתי ששבת, והחשק הזה המשיך איתי, לא מזמן חזרתי מערבית וישר רצתי למחשב, למזלי אח שלי היה בחדר והצלחתי בסוף להרגע

עכשו, כבר החלטתי שאני רוצה לחטוא ושלא אכפת לי, מה פתאום כשמדברים על שבת, כל כך מפריע לי לחלל שבת כשאני מוכן לחטוא בדבר חמור?

תשובה

שלום לך.

אם נתחיל מהמקום הכי כנה - בעיניי אתה גיבור!

היכולת לדחות יצר, לא משנה מה, הוא דבר שדורש המון כוחות פנימיים.

זה לא משנה אם זה נפילה בשמירת הברית או בשמירת שבת.זה דורש כוחות ואתם זה נשמע כשזה דרש כוחות כפולים ומכופלים.

ובכל זאת, זו באמת שאלה טובה למה אחד נחשב יותר חמור מהשני, למה מאחד אכפת לנו יותר מהשני.

בין פרט לכלל

התשובה הפשוטה היא שאחד מופיע בעשרת הדיברות והשני לא, אבל זה כמובן לא מוריד מערכה של מצווה אחרת, אז מה הסיפור?

שבת נחשב לסמל מבחינת היהדות כי הוא לא רק במרחב הפרטי אלא גם במרחב הציבורי - יש לו ממד קהילתי.

מנגד, נפילות זה משהו שבין אדם לעצמו לכאורה. זה גם משהו שהרבה יותר יצירי ולכל גם לכאורה יותר מתקבל בהיגיון. הרי גם כשחז"ל ביקשו לגנוז את היצר הם הבינו שבלי זה אין המשכיות לעולם ולא מצאו אפילו ביצה.

קרי, ליצר הזה יש צד חיובי ולכן היחס אליו הוא דו כיווני ולא רק כמשהו שהוא קו אדום. תוסיף על זה את המתירנות המינית במרחב הציבורי (וירטואלי וממשי) והנה לך גם גירוי היתר, לעומת שבת.

נכון, גם שבת לכאורה הותרה בציבור במובן מסוים, אבל מנגד קיים הקו הדי ברור במרחב של שבת דווקא גלל שהוא ציבורי וגם בגלל שהוא נתפס כליבה ביהדות (יחד עם כשרות).

היצר משגע אותי!

ומה לעשות לגבי זה שהיצר משגע אותך?

לחשוב מה הטריגר שמעיר אותו.

יכול להיות שדווקא באותו שבת ראית מישהי והתחלת לחשוב עליה בהקשר המיני (לא הזוגי) וזה מה שהעיר את המחשבה בלילה על התמונה שראית לפני המון זמן.

בנוסף, צריך להבין שיש דברים שנחרטים אצלנו בראש אבל אם אנחנו ממלאים את הראש לא סתם אלא חורטים דברים אחרים אז הוא גם מפנה אותו ושם אותו באחרונה כמו שצרות אחרונות משכחות ראשונות.

האם אתה יכול לחשוב על דברים שיכולים לחרוט אצלך דברים חיוביים ככה שכשלעצמו התמונה הזו כבר לא תהיה קרובה למודעות?

רגע לפני סיום

את הגבורה שלך תזכור.

גם אם "החלטת לחטוא" יש לך בחירה עד הרגע האחרון, תוך כדי וגם אחרי ובמצב של איך אתה קם מהנפילה במקום לאפשר לעצמך 'נפילה חופשית'.

בעיני זה לא מוריד מהגבורה שלך אלא מעלה אותה.

הרבה הצלחה,

נתנאל

(14)