טלטול נרות שבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/08/18 21:21 יא באלול התשעח

שאלה

שלום הרב,

האם מותר להזיז נרות מהשולחן לאחר שכבו?

הנרות מונחים על השולחן, ולאחר שנכבים אנחנו מעוניינים להסיר אותם מהשולחן. האם יש אפשרות או שפשוט להדליק מראש במקום אחר?

תשובה

ערב טוב,

יש לנו כלל בהלכות שבת "מה שהוקצה בין השמשות הוקצה לכל השבת". זאת אומרת שמה שהיה מוקצה עם כניסת השבת, לא משנה את הסטטוס שלו תוך כדי. הכלל המשלים לכלל הנ"ל, הוא "אין מוקצה לחצי שבת".

מצב הנרות בכניסת השבת הוא 'מוקצה מחמת איסור' (השלהבת..), ולכן אסורים בטלטול. כלל זה חל גם על הפמוטים עליהם הנרות מונחים, שהרי הם הפכו להיות בכניסת שבת "בסיס לדבר האסור", שמקבל את דיני המוקצה שמונח עליו.

לכן להלכה אין להזיז את הפמוטים, לכל אורך השבת.

(מקורות: שלחן ערוך סימן רעט | )

שבת שלום!

ואמנם, ראיתי פוסקים שכתבו להניח את הפמוטים על מגש, ועל המגש לשים גם דברים מותרים ואז המגש נהיה 'בסיס לדבר האסור והמותר' שדינו שאם המותר חשוב יותר מהאסור - מותר לטלטל. אין דעתי נוחה מפתרון זה של יצירת בסיס לכתחילה, וגם אם כן - יש לוודא שחשיבות המותר באמת עליונה ולא מניחים סתם מאכל פשוט.