הדלקת אור מהליכה בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 29/07/19 06:44 כו בתמוז התשעט

שאלה

נקלענו בשבת לדירה בה מעבר בחדר המדרגות מדליק תאורה (כל יציאה מהדירה מכריחה מעבר בחדר מדרגות). בהנחה ואין דרך להימנע ממעבר שם מבלי להדליק את האור, האם המעבר מותר בשבת? ואם לא, האם מעבר בעיניים עצומות יכול להתיר מעבר שכזה? (ואז אין כל הנאה מן האור וכמובן שלא היה כל רצון וכוונה להדליק אותו).

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

נושא חיישני התאורה הוא אחד הנושאים שכל פוסקי ההלכה בזמן הזה עוסקים בו, וכמובן ששאלות אלה תלכנה ותגברנה, ככל שאנו נחיה בדור החמישי של התקשורת הסלולרית, הבית החכם, וכדו'.

אני הולך בעקבות הפוסקים הסוברים כי כשמדובר בחיישן תאורה שלא הותקן על ידינו, שאין אנו מעוניינים בקיומו, שאין אנו עושים אף פעם פעולה רצונית שהוא יידלק (שלא כמו דלתות אוטומטיות וכדו'), וכשהיינו הולכים באותו מקום גם אם לא היה חיישן תאורה - מותר להתעלם ממנו.

זה לא פסיק רישיה דלא ניחא ליה. זה הרבה פחות מזה. זו פשוט מציאות החיים הבסיסית, בדומה לדברים שכתב הרשב"א במלאכת צד, אבל לא ניכנס לזה בתשובה זו.

כל טוב ויישר כוח