האם מותר ללמוד בשבת ספרי חול ודיני משפט ?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 10/11/20 15:23 כג בחשון התשפא

שאלה

שלום רב,

האם מותר ללמוד את התחום המשפטי של דיני חברות/תאגידים בשבת?

זה תחום שכולל את מבנה ההון של התאגיד, את חובות נושאי משרה,מבנה מניות וכל הדינים המסדירים את פעילות החברה העסקית.

אני רוצה ללמוד את זה בשבת כי רק בשבת יש לי את הזמן לזה בשביל הידע.

זה לא בא במקום הלימוד תורה אלא בנוסף.

בברכה ותודה.

תשובה

לשואל שלום,

משאלתך לא מובן, אז יש לחלק בין שני מצבים:

אם הלימוד הוא חלק מעבודתך או לימודיך האקדמאים - יש להחמיר ולהימנע בזה בשבת. שזה בכלל "ממצוא חפצך", שבת היא זמן להתעסק בחפצי שמיים.

אם זה נעשה לעיון תחביב בשעות הפנאי - אפשר להקל, כי זה נחשב 'חכמות'.

(מקור: שמירת שבת כהלכתה פרק כט אות מט | שו"ע סימן שז סעיף יז | משנה ברורה סימן שז ס"ק סג-סה | פסקי תשובות שם ובהערות | נשמת אברהם שם | שו"ת שאילת יעב"ץ סימן מא)

וכך כתב הגרש"ז אויערבך: "סטודנט הלומד במסגרת האונברסיטה לאחר שכבר החליט שחכמה זאת תהיה פרנסתו, הרי זה כעוסק לצורך פרנסתו".

בהצלחה!