האם להיות עבד ה' אומרת לחיות בזלזול כל החיים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/05/20 11:09 יח באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני בתהליך התחזקות ואני מאמין שהשתפרתי במידות ואני אדם יותר טוב,

משתדל לשפוט אנשים לכף זכות שומר שבת שומר ברית מניח תפילין

לאחרונה יצא לי ללא כוונה להגיד לשון הרע קצר ולא על מנת להוציא שם רע חלילה.

פשוט היה שם משהו מצחיק ממש ולזה התכוונתי. כמובן שידעתי שהייתי צריך לעצור אבל לא הצלחתי.

ורק לחבר אחד אמרתי והוא בעצמו רק צחק ולא עשה מזה כלום הלאה. אם הוא בכלל זוכר..

עכשין רציתי להשיג משהו לכמה חברים משהו שהם יאהבו איזה סיכה כזאת של חיילים ממשהו שאולי יכול להשיג את זה.

עכשיו ביקשתי ממשהו כי הוא בדיוק עבר והוא אמר לי "אין עכשיו" וזה בייצור אז חשבתי שפשוט אין לו כח.

אז הייתי קצת ציני ואמרתי לו "תעשה לי טובה תנסה להשיג לי אפשר למכור ונתחלק עוד קצת למשכורת" כמובן שאין לי רצון למכור חלילה. זה רק כדי לנסות לקבל. רציתי באמת לפנק כמה חברים.

ואז הוא הסתכל עלי ואמר "אתה יש לך נעלי ספורט, נעלי ספורט ואתה רוצה סיכה?? פייי תעשה לי טובה" (יש לי פטור נעליים ואסור לי לעבוד איתם) הוא אמר את זה ליד 3 חברים שלו ואחד מהם קרוב משפחה שלי.

כאילו במילים אחרות הוא אמר "אתה לא עושה כלום תחפף לי מהעיניים".

וזה בן אדם שנתתי לו שירות במקומות אחרים וכן הועלתי לו..

הרב הרגשתי פגוע כל כך וכבר יומיים אין לי חשק להתפלל ואפילו לא למדתי באותו הערב.

ערבית התפללתי יחיד לא הייתי מסוגל להתפלל במניין. אני משתדל לשפוט אנשים לכף זכות בכל מקום אפילו כשמדברים בבית כנסת אבל בכל מקום שאני נמצא, יש אנשים שמתנהגים כמו חיות. עוקצים אותי ומזלזלים בי.

עכשיו אני יודע שהכל לטובה ובגלל זה אני משתדל לא להגיב. אבל מפחד שבעתיד או אם תהיה לי חברה או אישה וישפילו אותי ככה אני אצא "אפס" כי אין לי כח נפשי לריב ואני יודע שזה כפירה לכעוס. אני מרגיש אפס רציני ובא לי פשוט להיעלם.

למה אלוהים לא שפט אותי לקו זכות כמו שאני תמיד עושה! הכי מידה כנגד מידה הוא שופט! בגלל טעות מגיעה לי פגיעה כזאת?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה מאוד משתדל להתחזק וזה טוב ויפה וראוי להערכה רבה.

אל תבהל אם אתה פעם נופל, לכל אחד, גם לי, יש עליות וירידות. כל אחד נכשל מפעם לפעם בעבירה...

גם אם קורה לך משהו לא נעים, על תבהל מכך. לכל אדם קורים מקרים שהוא נעלב או מרגיש מושפל. יש עוד הרבה צרות בעולם: עוני, חולי, בדידות... גם לאנשים צדיקים וטובים יכולים לקרות דברים קשים.

הבעיה שלך היא שאתה חושב שאתה יודע לחבר בין החטאים שלך ובין העונשים שאתה מקבל: אתה מחליט שאם יום אחד דברת לשון הרע ואחרי יום-יומיים קרה מקרה שהשפיל אותך - זה העונש על הלשון הרע.

כאן הטעות שלך!!!

אנחנו בכלל לא יודעים, ולא מסוגלים לדעת את החשבונות של הקב"ה.

כשעוברים עבירה: לא יודעים איך בשמים מודדים את המעשה הזה, אם יענישו אותנו, ואיך יענישו אותנו על כך, אין לנו שום מושג.

כשסובלים ממשהו: זה יכול היות משהו חברתי כמו השפלה או עלבון. זה יכול להיות משהו כלכלי כמו הפסד כספי. יכול להיות משהו בריאותי - תאונה או מחלה חלילה. גם כאן איננו יודעים חשבונות של שמים. אולי זה עונש ואולי זה משהו אחר. אולי קורה משהו שצריך לטלטל אותנו כדי לדחוף להתחזקות גדולה יותר.

למשל, בסיפור שלך: אולי בשמים רצו ללמד אותך שלא תתרגש ממה שאחרים אומרים עליך. תגיד לעצמך "גם אם הוא לועג לי - למה אני צריך להתרגש מזה? מיהו שבגללו אני צריך כל כך להתרגש"?

אולי רוצים ללמד אותך משהו אחר: לא להתרגש מכל הקשקושים של הסיכות והאותות שיש בצבא. תגיד לעצמך: "כל מי שיש לו סיכה כזאת או אחרת, באמת שווה יותר"? אז מה אם יש לו סיכה? אפילו למי שיש סיכה שמעידה על משהו אמיתי כמו כנפי צניחה - זה אומר שהוא עבר קורס צניחה, עם כל הכבוד, זה לא אומר שהוא שווה יותר ממישהו אחר.