דיני אבלות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 05/09/19 01:28 ה באלול התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

לצערי הרב, אבדתי את אמי לפני כחודש (היום זה בדיוק השלושים).

קשה לי עדיין לעכל את המצב וגם לא ברור לי מה אסור לי או מה מותר לי לעשות ( וזה גורם לי עוד יותר לחץ נפשי). לפעמים אני חושבת שכבר כל כך קשה אז למה להוסיף איסורים נוספים שנרגשים כמו עונש?

והנה כמה שאלות:

1) על סעודת מרעות:

חשבתי שאסור להשתתף לשמחות עם מוזיקה אבל קראתי שזה יותר מזה.

א)מותר לי לשבת בבית קפה עם חברה בהפסקת אוכל בעבודה (בעבודה אפשר להזמין מהמסעדה או ללכת אליה)?

ב) נהוג בעבודה לרגל ראש השנה לצאת בצהוריים למסעדה לאירוע של החברה עם בערך 50 איש מהמנכ"ל לפועל ניקיון. מותר לי להשתתף?

ג)בסוכות אנחנו בונים סוכה גדולה וזה מסורת כבר כמה שנים שכל המשפחה באה אלינו לערב הראשון וחלק מהם נשאר לשון ( מי שגר רחוק מידי). מדברים על 18 אנשים בין ילדים ומבוגרים.

מוטר לי לארח אותם? זו משפחה של בעלי רק אני באבל.

ד)מוטר לי להשתתף בימי הולדת של הילדים של המשפחה (אחיינים של בעלי) בביתם? או צריכה לשלוח בעלי והילדים ולהשאר בבית?

ה) עם חברים מזמינים אותנו לארוכה ביום חול או בשבת צריכה לסרב?

2) הבנתי שאני לא צריכה לקנות דברים חדשים בשבילי אבל

א) מותר לי לקנות בגדים ונעליים לילדים ולבעלי?

ב) מותר לי לקנות דברים לבית או למטבח כמו למשל כוסות ( רובם נשברו לנו)

3) קראתי שאסור לצאת לטיול אבל כך כל המשפחה "בעונש"

א)מותר לי לקחת את הילדים (הם בני 5) לים?

ב)מותר לי לקחת אותם להצגה?

4) אני יכולה לברך שחיינו למשל לפרי חדש או עדיף להמנע מאכילתו ?

יש לי עוד שאלות אבל אלו הכי מטרידות אותי כרגע.

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

משתתף בצערכם ומקווה לנחמה קרובה בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.

1. א. מותר לשבת במסעדה זו לא סעודת מרעות. הכוונה בסעודת מרעות היא כאשר מתאספים במיוחד לסעודה גדולה, אבל שני אנשים שלא התאספו לסעודה מיוחדת, אלא לאכילת צהרים הדבר מותר.

1. ב. אם זו סעודה מיוחדת הכוללת נטילת ידים,ראוי שלא להשתתף בה.

1.ג. אין בעיה לארח משפחה רגילה, סעודת מריעות היא לא סעודה רגילה, ואם כל חג יש מספר משפחות אצלכם אתם יכולים להמשיך כמו כל שנה, רק לא לייצור סעודה חדשה כעת.

1. ד. אם זו סעודה רגילה של יום הולדת ואין בה שירים ורקודים אפשר להשתתף.

1.ה. אם זו סעודה רגילה אפשר ללכת, אם זה לר רגיל אסור ללכת.

2. א. אפשר לקנות בגדים לילדים ולבעל.

2. ב. כל דבר צורך אפשר לקנות, נהגו לאסור רק מותרות ושמחה מיוחדת.

3. א. אפשר לקחת ילדים לגן. הנסיעה לטיול הכוונה לדבר שמביא לידי שמחה מיוחדת.

3. ב. אפשר.

4. אפשר לברך שהחיינו עלפרי חדש.

כתיבה וחתימה טובה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ