דין מתעסק בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/11/19 16:49 ח בחשון התשפ

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול לגבי דין המתעסק, בד"כ בהלכה נותנים דוגמא כמו לגבי מישהו שהתכוון לחתוך את התלוש ובסוף חתך את המחובר, וכן אם התכוון להגביה עשב תלוש והגביה בטעות את המחובר.

אז רציתי לשאול:

1. האם דוגמאות אלה לא אסורות בלאו הכי בשבת מדרבנן, כמו מדין מוקצה?

2. אלו דוגמאות מעשיות יש בלנסות לחתוך דברים תלושים שאז חותכים גם מחוברים?

3. לא ברור לי באילו מקרים אם בכלל ההלכה הזאת נכנסת לחיינו כיום במציאות?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

עם מעט דמיון הנה לך אירוע שעונה לשלשת השאלות שלך: אשכול ענבים אינו מוקצה בשבת. אדם תולש ענב מאשכול שהוא מוצא על השולחן במרפסת. הוא בטוח שזה אשכול שנקטף כבר מיום שישי. לפתע מתברר לו שהאשכול עדיין מחובר לגפן שצומח בסמוך.