גניזה

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 18/07/22 12:03 יט בתמוז התשפב

שאלה

האם צריך לגנוז ספרי מקראה של בית הספר היסודי, ששולבו בהם פסוקים ומדרשים?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

אין צורך וחובה לגנוז אותם, אלא די בכך לעטוף אותם במעטפה או עטיפה אחרת ולשים אותם במיכלי מחזור נייר, ואף במיכלי אשפה ריקים מעיקר הדין מותר.

הנימוק לכך מובא בשו"ת שיח נחום, שמוכיח מתוך הגמרא בשבת (סא' ע"ב, קטו' ע"ב) בקשר להצלת כתבי קודש וקמיעות מתוך השריפה ותשובת התשב"ץ (חלק א' סי' ב'), שאם הכתב מחופה בעור, על אף שיש בהם שמות קדושים, שאין חובה להצילם מפני השריפה, ואין בהם חובת גניזה, וגם לא ביזוי כתבי הקודש. ואם אין בכתבים שמות קדושים אין בהם כלל חובת גניזה, והאיסור לאבדם ביד או לשרפם הוא מדרבנן. מעבר לכך יש לדון בכך האם הקדושה חלה על כתב מודפס, וגם בכך מסתפק השיח נחום ומצרפו לשיקולים הנ"ל. לכן לשים אותם במחזור, שמחמת העיטוף אין בו משום ביזיון, וגם אין איבוד בידיים וגם אין שורפים את התכולה, אין בו בית מיחוש כלל.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר