ברכה על אוכל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/02/18 15:32 ל בשבט התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב

אני חילונית, רק לאחרונה התחלתי לברך על אוכל ואני נתקלת בהרבה מצבים שאני לא יודעת אם לברך ומה.

אני בעייתית עם אוכל, אני לא יושבת וסועדת כרגיל, אני לרוב אוכלת מעט, שמה את האוכל בצד.. ממשיכה שוב אחרי שעה, שעתיים וכו'..

מה קורה במצב כזה-

יש לי צלחת שמלאה בפתיתים, מעט סלט - עלי לברך מזונות, נכון?

אבל אם אכלתי רוב הפתיתים, ולאחר שעה וחצי אני רוצה להמשיך לאכול, אך בצלחת יש הרבה סלט וממש מעט פתיתים. על מה אני מברכת? אני צריכה לברך שוב? זה נורא מבלבל אותי (שמעתי שמעל שעה ורבע בערך עלי לברך מחדש)

עוד שאלה- אני שוכחת לברך הרבה פעמים (עד שיהפוך להרגל אני מניחה), מה עלי לעשות אם לגמתי כ2 לגימות מקפה ולא ברכתי בו. האם עלי לברך או שזו ברכת שווא?

אני לא מבינה בזה ככל ואשמח לשמוע דעתך

תודה רבה והמשך שבוע נעים

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית קצת צרם לי לקרוא שאת מגדירה את עצמך כך.אני לא אוהב את ההגדרות של דתי חילוני מפני שאין הגדרות כאלה. המילים האלו לא מופיעות במקורות היהדות ובודאי שלא בהקשר חברתי. אנו המצאנו את ההגדרות האלו על מנת לקטלג אחת את השני ולהכניס לתוך מגירות .

עייני נא בתשובתי "אני חילונית ולא אפיקורסית" ב:

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=28913

"מי הוא דתי" ב:

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=46729

1.צלחת של סלט (ללא לחם)שנמצאת על השולחן לידך ואת אוכלת ממנה בהפסקות את לא צריכה לברך כל פעם. די בברכה אחת בהתחלה וברכה אחרונה.

אם את קמה ממקומך והולכת למקום אחר ועוסקת בעניינים אחרים וחוזרת כיוון שיש כאן הסחת דעת אז צריך לברך שוב את הברכה הראשונה. (הפרמטר הוא הסחת דעת )

2.פתיתים וסלט יש לברך תחילה ברכת מזונות על הפתיתים (אם הם מקמח )ואח"כ ברכת האדמה על הסלט .

3.אם התחלת לשתות ושכחת לברך תחילה אפשר לברך מתי שנזכרת כל עוד עדיין את ממשיכה לשתות.

עייני גם בתשובתי "מהיא הבריאות על פי התורה " ב:

https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/%D7%9E%D7%94%D7%99-%D7%94%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9C-%D7%A4%D7%99-%D7%94%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.

לברכת המזון המלאה