אמירת קדיש ללא משניות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 10/04/19 17:11 ה בניסן התשעט

שאלה

שלום רב,

במסגרת טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה, האם יש חובה לקיים לימוד משניות לפני אמירת הקדיש? איזה קדיש יש לומר - יתום או דרבנן?

וכן, אם יש חובה לקיים לימוד משניות, האם לימוד משניות בבית הכנסת הצמוד אלינו, שמתקיים לפני הטקס, מוציא ידי חובה?

תודה רבה,

עדי פיינרמן

מנהלת חינוכית

בית העדות, ניר גלים

תשובה

שלום וברכה,

ראשית, קדיש לא מקריאים סתם, אלא אומרים אותו כחלק מתפילה בציבור כשיש מניין גברים שנמצאים.

אחרי תפילה של פסוקים אומרים קדיש יתום (יהא שלמא), ואחרי לימוד תורה אומרים קדיש דרבנן (על ישראל).

אם הטקס כולל גם תפילה שיש בה פסוקים (כגון פרק תהילים) ויש מניין גברים, אפשר לומר אחריהם קדיש יתום.

אם בטקס ישנו לימוד תורה (משנה וכדומה) ניתן לומר לאחר מכן קדיש דרבנן.

בברכה רבה,

הלל מרצבך