אזכרה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/05/20 11:19 כז באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

בן זוגי מגיע ממשפחה חילונית. ביום פטירת סב המשפחה הם אינם נוהגים לפי ההלכה ומקיימים את האזכרה, אלא הם עולים לקבר במעין תאריך רנדומלי שנוח להם ומכנים אותו כ״אזכרה״. ביקשתי מבן זוגי שנעלה בתאריך הפטירה העברי לקבר שלו, שכן זה באמת תאריך האזכרה שלו ומישהו צריך לפקוד את הקבר (אני מניחה). מה אוכל לעשות או לבקש מבן זוגי לעשות במצב זה כדי בכל זאת לדאוג שיום האזכרה יחשב לו לפי ההלכה?

לדבר עם משפחתו אין טעם מפני שהם חילוניים והדבר לא מעניין אותם, איני יודעת אם הם אפילו אומרים קדיש בתאריך הרנדומלי בו הם מחליטים לעלות...

אשמח להנחיות שאוכל לבצע או לחפש דרך לממש באמצעות בן זוגי (נכדו) ביום האזכרה האמיתי,

תודה, זיו

תשובה

בס"ד

שלום רב,

עליה לקבר איננה עקר באזכרה של יום השנה. אפשר לעלות לקבר גם בימים סמוכים ליום השנה.

ביום השנה עצמו (גם אם לא עולים לקבר)

הבנים מתפללים לפני התיבה בבית כנסת בשלשת התפילות.

מדליקים נר זכרון.

לומדים משניות לעילוי נשמה, הבנים של הנפטר אומרים קדיש אחרי הלימוד.

נכד לא מחויב בכל הדברים הללו כלפי סבא שלו.

עייני בהרחבה: http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=695