אוכל לכלבים ללא דגנים - האם לחשוש לחמץ

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 08/04/19 10:28 ג בניסן התשעט

שאלה

שלום רב,

יש לי גורת כלבים וברשימת הרכיבים של האוכל שלה אין דגנים. מותר לתת לה אותו בפסח?

רכיבים: חלבון עוף מיובש, אורז, שומנים מהחי, איסוליט חלבון צמחי, תירס, ציפת סלק, קמח תירס, חלבון מהחי שעבר הידרוליזה, גלוטן תירס, מינרלים, שמן סויה, שמן דגים, פרוקטו-אוליגו-סכרידים, תמציות שמרים, תמציות פרחי ציפורני חתול

תודה רבה וחג פסח כשר ושמח

תשובה

שלום וברכה,

דבר שאינו חמץ בעצמותו (כמו לחם), אלא רק מעורב בו חמץ, כגון גבינה שמעורב בה מעט קמח, וכדומה, דינו שוה לדין חמץ ממש. שכל המשהה ברשותו דבר שמעורב בו חמץ עם ממשות, עובר משום "בל יראה ובל ימצא".

אלא שתערובת חמץ, מותר להשהותו ברשותו בפסח, כל שנפסל מאכילת אדם. אף על פי שעוד הוא ראוי לאכילת כלב.

והדברים מבוארים בלשון מרן השלחן ערוך (סימן תמב סעיף ד), שכתב בזו הלשון: "דבר שנתערב בו חמץ ואינו מאכל אדם כלל, אף על פי שמותר לקיימו אסור לאוכלו עד אחר הפסח". ומבואר גם כן שמותר ליהנות ממנו. וכן מבואר בדברי הרמב"ם (בפ"ד ה"ח), ושאר הראשונים אשר הובאו דבריהם בבית יוסף.

בשו"ת אור לציון (חלק ג פרק ח אות ה) כתב כך: "אם המזון אינו ראוי לאכילת אדם, וגם אין החמץ בעין אלא מעורב במזון, ונתערב לפני הפסח - מותר להשהות מזון זה בפסח ולהאכיל בו את בעלי החיים שברשותו".

ואמנם רבים חלקו עליו כפי שמופיע במשנה ברור סימן תמב סעיף ג.

אך במקרה שהצגת, שברכיבים רואים שאין דגנים ואין גלוטן ממיני דגן, וגם אם יש שם מעט מאוד חמץ הוא בטל ב-60 לפני החג (לח בלח). ופסק השולחן ערוך שלא חוששים לחוזר וניעור במקרה זה.

ולכן אף שאנו לא אוכלים זאת בפסח, משום שאנו מחמירים שלא לאכול אפילו חמץ בכלשהו, מותר להשהות ולתת מהאוכל הזה לבעלי חיים.

בברכה רבה,

הלל מרצבך