75% מהמקוואות בישראל פועלים ללא רישיון עסק

מאות מקוואות ברחבי הארץ פועלים ללא רישיון עסק וללא פיקוח על מצבם התברואתי. בירושלים, בתל אביב וביו"ש רוב מוחלט של המקוואות אינם מחזיקים ברישיון

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 27/10/15 13:52 יד בחשון התשעו

75% מהמקוואות בישראל פועלים ללא רישיון עסק
פלאש 90, צילום: פלאש 90

מחקר שנערך בידי המכון לאסטרטגיה ציונית חושף מצב אבסורדי בו רוב המקוואות בארץ פועלות ללא רישיון וללא פיקוח, כשביו"ש, בירושלים ובתל אביב האחוזים מגיעים ל-90% ויותר.

בבדיקה שנערכה בקרב 481 מקוואות מתוך 761 מקוואות הפועלים ברחבי הארץ, עלה כי 75% פועלים ללא רישיון עסק, כשלשם השוואה - האחוז הכולל של עסקים ואתרי רחצה טעוני רישוי הפועלים ללא רישיון עסק עומד על כ-29%.

המצב גרוע במיוחד במחוזות יו"ש וירושלים, כשמבין 115 מהמקוואות שנבדקו ביו"ש, ל-113 - 98.7% - אין רישיון עסק. בירושלים, מבין 44 מקוואות ל-42 (95.5%) אין רישיון עסק.

במחוז תל אביב 88.4% מהמקוואות פועלים ללא רישיון עסק. במחוזות דרום, חיפה ומרכז נצפתה מגמה של כ-65% מקוואות הפועלים ללא רישיון עסק, והמחוז בעל הנתונים הטובים ביותר הינו מחוז צפון, בו אין ל-49.5% מהמקוואות רישיון עסק.

במחקר עולה כי הרשויות המקומיות, להן הסמכות לפעול בנושא, ממעטות לסגור מקוואות הפועלים ללא רשיון עסק, אם בשל החשש שלהן מפגיעה בציבור הטובלות שתישארנה ללא מקווה, ואם בשל העובדה שהרשיות עצמן נמצאות בניגוד עניינים, שכן מחד הן המפעילות את המקוואות, ונדרשות להוציא להם רישיונות עסק, ומאידך הן גם האחראיות על אכיפת תחום רישיונות העסק.

עוד עולה במחקר כי הן משרד הבריאות והן הרשויות המקומיות לא מפרסמים לציבור הרחב כל מידע על המצב התברואתי של המקוואות. במשרד הבריאות טוענים שהנושא עדיין אינו ממוחשב ומפנים את הציבור לבדוק האם מקווה הוא בעל רישיון עסק, אך בפועל ישנו קושי רב לבדוק זאת. הרשויות המקומיות אינן מפרסמות את המידע בדבר רישיון העסק לציבור הרחב.