6 פירות קיץ מוזרים שלא הייתם בטוחים מה לברך עליהם

בטוחים מה מברכים על אננס? ומרולה? עזבו, לפחות לא שכחתם מה מברכים על פיטאיה. שכחתם? נו טוב, כנסו למדריך המזורז שלנו לפירות הקיץ

חדשות כיפה חדשות כיפה 24/06/13 17:16 טז בתמוז התשעג

6 פירות קיץ מוזרים שלא הייתם בטוחים מה לברך עליהם
cc-by-E.t, צילום: cc-by-E.t

תפוח או אגס זה לא עסק מסובך, אך כשמגיע הקיץ ואיתו פירות כמו פיטאיה או מרולה, השאלה "מה מברכים?" הופכת למורכבת הרבה יותר. לפני שתגיעו לסופר הקרוב לביתכם ותסמסו לרב שכלל לא שמע על הפירות האטרקטיביים, אנו מציגים בפניכם את מדריך הברכות לקיץ הקרוב.

המכשיל

(צילום: shutterstock)

אננס - האננס הוא צמח טרופי, שגובהו מגיע עד כ - 80 ס"מ. והוא ממשפחת הצבריים. לפי הגדרות הפרי לברכת "פרי העץ", אין צמח האננס נחשב לאילן, ולכן, מברכים עליו - בורא פרי האדמה ואין עליו דין ערלה.

הבליין

(צילום: shutterstock)

מרולה - פרי אפריקאי שעצו מתנשא לגובה של 10-15 מטרים. קיימים עצים נקביים וזכריים, כאשר רק הנקביים מניבים פירות. כאשר פירות המרולה נמצאים בשמש זמן ממושך הם מתחילים לתסוס וליצור אלכוהול ייחודי ממנו מכינים את הליקר המפורסם. פירות המרולה ברכתם "בורא פרי העץ" אולם כאשר הם מוגשים כליקר הרי שברכתם "שהכול".

הקטן

(צילום: shutterstock)

ליצ'י הוא עץ פרי טרופי, הגדל בדרום סין. זהו עץ ירוק עד המגיע לגובה של 15 - 20 מטר. ברכתו של הפרי הקטן הוא "בורא פרי העץ".

המוזר

(צילום: cc-by-E.t)

פיטאיה- הפיטאיה (פרי הדרקון) שמקורו בדרום אמריקה היא קקטוס חסר קוצים, הצומח בשרביטים ארוכים, שגובהם עד ששה מטרים. ענפי הצמח בשרניים, וכל צמח נושא פרחים רבים, צהובים או לבנים, הפורחים בלילה, כאשר זמן פריחתו של כל אחד מהם הוא לילה אחד בלבד. אל תתבלבלו, זה נראה כמו שיח, גדל כמו שיח אבל ברכתו "בורא פרי העץ".

האלמוני

(צילום: ויקיפדיה)

לונגן - הוא קרוב משפחה של הליצ'י הגדל בדרום מזרח אסיה. העץ מתנשא לגובה של כארבעה מטרים וגדל במספר משתלות מצומצם, והוא ניטע כעץ נוי בלבד, ולא כעץ מטע מסחרי- ככה שלא תזכו לראותו בסופר שלכם. מי שיש לו לונגן בחצר יודע שיהיה קשה לטעות בדבר זהותו, אין יותר "בורא פי העץ" ממנו.

פרי המחלוקת

(צילום: cc-by-Edoarado)

פסיפלורה - הינו צמח מטפס אשר מקור הצמח מאמריקה הדרומית. הפסילפלורה מעניק פירותיו עוד בשנת שתילתו כך שיש פוסקים המתייחסים אליו כירק ולכן ברכתו "אדמה" (ספרדים) ויש פוסקים המתייחסים אליו כעץ ולכן ברכתו "העץ" (אשכנזים). מחלוקת זו משפיעה גם על דיני ערלה- לפי ספרדים אין ערלה ואילו לפי האשכנזים יש ערלה כך שלמעשה לא ניתן לאכול את הפרי כלל אולם הרב אבינר פוסק שניתן להקל.

עוד שברכתם עץ - אנונה, בבקו, וואמפי, לוקמה, ספוטה, קניסטל

עוד שברכתם אדמה - ימבלונה ופאפיה.