לאשכנזים בלבד

כשרוב ישיבות ההסדר מתפללות בחגים בנוסח אשכנז, מה אמורים לעשות הספרדים?

חדשות כיפה אפרת רוט הלוי 21/09/09 00:00 ג בתשרי התשע

לאשכנזים בלבד
dlisbona-cc-by, צילום: dlisbona-cc-by

תפילות החג בראש השנה ויום כיפור, המתקיימות בישיבות ההסדר, הן תמיד מרגשות במיוחד. אך תלמידי ישיבות רבות נאלצים לוותר על החוויה, שכן בישיבות רבות מתפללים בחגים בנוסח שאיננו הנוסח עליו גדלו.

מבדיקה שערך אתר כיפה מתברר כי רוב ישיבות ההסדר מתפללות נוסח אשכנזי בלבד, ומציעות לתלמידי הישיבה הספרדים והתימנים לחזור הביתה או לחפש בית כנסת ביישוב.

"מתפללים פה נוסח רגיל" אמרו בישיבת ההסדר באלון-שבות, כשחקרנו מה מסתתר מאחורי הביטוי " נוסח רגיל", השיבו בישיבה "אה כן-אשכנזי". התלמידים הספרדים של הישיבה לרוב בוחרים להתפלל בנוסח של הישיבה או להתפלל ביישוב.

גם בישיבה בקריית שמונה מציעים אופציות דומות. "חלק גדול מהתלמידים עורכים תפילות במושבים ובבסיסים צבאיים, שם ישנו ביקוש למניינים ספרדיים. אלו שנשארים - מתפללים איתנו. כנראה שהתפילה שלהם מתקבלת בכל זאת" אמרו בישיבה.


אין חובה להישאר (צילום אילוסטרציה: מיכאל יעקובסון-cc-by)


בישובים רבים כמו תקוע, איתמר, הר ברכה ואחרים מוזמנים התלמידים לחפש בית כנסת ביישוב "אין חובה להישאר" אומרים שם. ובאיתמר מסבירים כי "אצל ספרדים הילדים תמיד חוזרים הביתה בראש השנה זה חוק בל יעבור"

בישיבת ההסדר בתל אביב מסבירים את האחדות הכפויה בטענה כי רוב המתפללים בישיבה הם אשכנזים, וכי בית הכנסת של הישיבה משמש את הציבור האשכנזי הרחב בקהילה.

אפשר גם אחרת

עם זאת, ישנם מספר ישיבות המקיימות שני מניינים מקבילים לטובת מגוון התלמידים הלומדים. הישיבה בנתיבות למשל עורכת תפילה אחת המשלבת בין הנוסחים השונים, ואת שאר התפילות בשני מניינים שונים. כמוה ישיבת מעלות וישיבת הכותל. הגדילו לעשות ישיבת "מעלה אדומים" וישיבת "נוה דקלים" באשדוד המשלבים את הנוסחים בחגים באופן מלא.


"מזה 27 שנים יש מניין משותף לספרדים ואשכנזים" מספר הרב שמשוני, ר"מ בישיבת מעלה אדומים. "לא עלה על דעתנו אף פעם להפריד. בראש השנה מחלקים את התפילה לנוסחים, וביום כיפור מתפללים כל תפילה בנוסח אחר. אנחנו דוגלים ברעיון של אחדות בעם ישראל וזה מפגן של אחדות מאוד משמעותי. ברור לנו שלא שייך שישיבה תתפצל. יש ערך רוחני גדול בתפילה משותפת. מה גם שאנחנו מכירים את הנוסחים אחד של השני, הילדים שלי שגדלו על כך-יכולים להסתדר בכל בית כנסת".


בישיבת נוה דקלים ניסו את נוסחת השילוב בפעם הראשונה השנה. "זה ניסיון מדהים שהצליח" מספר ראש הישיבה, הרב גבריאלי. "הוצאנו חוברות לפני החג עם התפילה. והתחושה הייתה מרוממת מהאחדות, החיבור, וההפריה ההדדית. אף אחד לא הרגיש ביטול של הנוסח שלו והיה מאוד מוצלח. נתכנן ונראה מה יהיה ביום כיפור"