אור האורות

קונטרס חדש על ראשית ימיה של בני ברק, ינסה לקרב את החרדים לעולמו של הרב קוק

חדשות כיפה ישי פרידמן 05/10/09 00:00 יז בתשרי התשע

אור האורות
יחצ, צילום: יחצ

קבוצת תלמידים מישיבת הסדר ברמת גן, המתאגדת תחת השם "אור האורות", תפרסם בימים הקרובים קונטרס בשם "אור הברק" המיועד לציבור החרדי. בחוברת מסופר על מפעלו של הרב יצחק גרשטנקורן זצ"ל ממייסדי העיר בבני ברק ועל קשריו עם רבה של ארץ ישראל דאז הרב קוק. התלמידים מקווים כי בחשיפת הסיפורים - יואר אור חדש על פועלו ותורתו של הרב קוק.

מדי שבת מפרסמים התלמידים עלון שבועי בשם "שבת הראי"ה" המופץ בקרב הערים והיישובים החרדיים. בעלון מאמרים וסיפורים על גדולי ישראל שכתבו ודברו על הרב קוק כגון: החפץ חיים, החזון איש, הרב אלישיב ואף אדמו"רים רבים. לדבריהם הציבור החרדי רוצה להיחשף לתורת הרב קוק: "אנו עדים לצמאון גובר והולך - בקרב הציבור החרדי ללימוד תורתו של הראי"ה קוק. ההתנגדות החריפה שהייתה כלפי הראי"ה קוק נבעה אך ורק מחוסר הכרה וידיעה את תורתו, וממילא כל מי שזכה באמת להעמיק בתורת הראי"ה קוק - ולא הסתפק בסקירה שטחית ומרפרפת - מבין כמה הדברים מאירים ועמוקים מאין כמותם".


הרב קוק בחנוכת בית הכנסת בבני ברק בשנת תרפח


אך למרות האופטימיות הרבה ישנם לא מעט קשיים. ישנם קנאים שרודפים את הקבוצה וממררים את חיי המפיצים מידי שבוע - מסיבה זו ביקשו התלמידים שלא להתראיין בשם המלא לכתבה. לדבריהם, בפגישות שהם עורכים עם רבנים מהמגזר החרדי מסרבים האחרונים לומר בפומבי את דעתם על הרב קוק מחשש למעמדם בקהילה החרדית. שכן הריחוק שיש לציבור החרדי מהרב קוק ומתורתו הוא עדיין גדול. לדבריהם אחד מגדולי הרבנים בציבור החרדי סיפר להם כי הוא מעריץ גדול של הרב קוק אך הוא חושש מלומר זאת ברבים מ"חשש שמא יבולע לו".


החוברת החדשה


בימים הקרובים, כאמור, תצא החוברת על מייסד עיריית בני ברק, הרב יצחק גרשטנקורן, שהיה מקרוב מאוד לרב קוק, לבנו הרב צבי יהודה ולרב חרל"פ. בחוברת מסופר על המאבק של הרב גרשטנקורן להקים מושבה שתיוסד על ידי חרדים בארץ ישראל. בספרו "זכרונותי על בני ברק" המצוטט בחוברת "אור הברק" כותב הרב גרשטנקורן כי הרב קוק היה בשבילו בבחינת "מרפא לנפש": "הגאון הרב קוק היה למאור עיני ולמורה דרכי באמונה שלמה בהתקשרותנו לבני ברק בכל זמן ועידן. בימים הכי קשים והנוראים, כשנסעתי לירושלים לשפוך את רוחי ונפשי לפני הכותל המערבי, לא חיסרתי אף פעם מלבקרו בהיכל קודשו. ההתחזקות והעידוד שקיבלתי ממנו היו לי למרפא נפש. הייתי לבן בית אצל הרב קוק זצ"ל, ומקורב אליו בלב ובנפש".

"במבחן התוצאה", אומר עורך החוברת, "כשמסתכלים על בני ברק של היום, נראה שכל אותה יחודיות שביקשו מייסדי בני ברק לחדש בהקמתה של בני ברק, נעלמה כליל מן העיר. כיום, מזוהים תושבי העיר דווקא כמתנגדים לאותם עקרונות שבשבילם ולמענם נתייסדה העיר. עד כדי כך, שכשקוראים את ההיסטוריה של בני ברק עולה אוטומטית הדמיון הבולט בין מיישבי בני ברק לבין המתנחלים כיום ביש"ע, ודווקא התושבים בבני ברק של היום - נראים כל כך רחוקים מאוירה חלוצית-גאולית זו כרחוק מזרח ממערב."

התלמידים מקווים כי בעזרת החוברות החדשות יעשה צדק היסטורי לתושבי בני ברק הותיקים, או לפחות ילמדו תושבי בני ברק החדשים מעט על עברם הציוני.