חודש יוני השנה נכנס לספרי ההיסטוריה עם שיא של מאה שנה - והחקלאים מודאגים

קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות: שיא בהיקף נזקי החום הישירים לגידולים החקלאיים ביוני – למעלה מ-30 מיליון שקלים, זאת בהשוואה ליוני בשנה שעברה, שם הנזקים הסתכמו ב-3 מיליון שקלים בלבד

חדשות כיפה חדשות כיפה 03/07/24 11:49 כז בסיון התשפד

חודש יוני השנה נכנס לספרי ההיסטוריה עם שיא של מאה שנה - והחקלאים מודאגים
נזקי החום באבטיח, צילום: גיל גולומב

חודש יוני 2024 נכנס להיסטוריה כחודש החם ביותר שנמדד בישראל מאז תחילת הרישום לפני למעלה
ממאה שנה. הטמפרטורות הממוצעות היו גבוהות ב-3 מעלות צלזיוס מהממוצע הרב-שנתי, עם שיאים של 48.1 מעלות צלזיוס בעמק הירדן. גם במהלך הלילות נמדדו טמפרטורות גבוהות במיוחד ושיאים שנשברו באזורים שונים. עובדה שמנעה את ההתקררות בשעות החשיכה והלילה והגבירה את עומס החום על הגידולים, באופן קיצוני.

נזקי חום במנגו

נזקי חום במנגו צילום: אסף שמיר קנט

היקף הנזקים הישירים - חריג במיוחד

על פי נתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, היקף הנזקים הישירים של החום החריג בלבד לגידולים החקלאיים במהלך יוני עמד על כ-30 מיליון שקלים. זאת בנוסף לנזקי טבע נוספים לגידולים, המוערכים בכ-15 מיליון שקלים נוספים. על מנת להבין את היקף הנזקים החריג, על פי נתוני קנט, היקף נזקי החום לגידולים החקלאיים בחודש יוני 2023 עמד על כ-3 מיליון שקלים, כ-170 אלף שקלים ביוני 2022 וכ-160 אלף שקלים ביוני 2021.

היקף בעשרות הנזקים לגידולי הירקות

נזק חום עיקרי ביוני נגרם לגידולי הירקות ובכללם לגידולי האבטיח, מלון, תפוחי אדמה וגידולי ירקות לתעשיה כגון עגבניות, תירס ושעועית. מרבית הנזקים נגרמו לגידולים באזור עמק המעיינות, עמק יזרעאל, עמק הירדן, הגליל העליון והגליל התחתון. הנזקים כוללים מכות שמש וכוויות לגידולים הפוסלים את הפרי לשיווק וכן הבשלה מואצת של הגידולים. את חלקם ניתן לראות מיידית ואת חלקם בהמשך עונת הגידול.

נזקי חום בעגבניות

נזקי חום בעגבניות צילום: שמוליק דוד

נרשמו פגיעות בגידולי הליצ'י והשזיף

על פי הערכה ראשונית של קנט, היקף נזקי החום לגידולי הירקות עמד בחודש יוני בלבד על כ-20 מיליון שקלים. נזק גדול נוסף, המוערך בכ-7 מיליון שקלים, נגרם לגידולי הפירות ובפרט גידולי המנגו, בעיקר בשטחים סביב הכנרת ובעמק הירדן שחוו ימי שרב קיצוני ממושכים.

כמו כן נרשמו פגיעות גם בגידולי הליצ'י והשזיף. על פי נתונים ראשוניים של קנט, לגידולי גפן היין, בעיקר בגליל העליון, רמת הגולן ועמק הירדן, נגרמו נזקי חום של כ-2.5 מיליון שקלים. לגידולי הכותנה בעמק יזרעאל צפויים נזקים בהיקף של כמיליון שקלים בעיקר כתוצאה מעומס החום. למגדלי הבננות והפלחה ובכלל זה תירס לתחמיץ ואבטיח לגרעינים, נגרמו נזקים של כחצי מיליון שקלים כל אחד.

מאות הודעות נזק מחקלאים

בסה"כ, במהלך יוני התקבלו בקנט למעלה מ-800 הודעות נזק מחקלאים בכל רחבי הארץ, וזאת כאמור
בכל הקשור לנזקי חום בלבד. יצויין כי נזקי חום מכוסים על ידי הביטוח של קנט והחקלאים יפוצו בגינם.
בכלל זה הנזקים הנגרמים מפגיעות חום ישירות וכן נזקי החום המצטברים והעקיפים. לאור ההיקף הגדול, בחברה שמים דגש על ביצוע הערכות נזק מהירות ככל האפשר ועל מתן פיצוי מהיר, ככל הניתן, למגדלים.

לשם כך צוותי הערכת הנזקים של החברה תוגברו והערכות הנזק מבוצעות על ידי עשרות מעריכים
ומעריכות מקצועיים, בשעות מרובות, על מנת לאמוד את הנזקים בסמוך למועד התרחשותם.
בקנט מציינים היום כי הנתונים מראים כי ההתחממות הגלובאלית ושינויי האקלים העולמיים כבר משפיעים על החקלאות בישראל ובשנים האחרונות רואים מגמה של גידול בהיקף נזקי מזג האוויר לגידולים החקלאיים בישראל. הצפי הוא שהמצב יחמיר בשנים הבאות.