לא לצאת מהמזגן: ההמלצות של משרד הבריאות לעומס החום הקיצוני שיחל מחר

עומס חום קיצוני צפוי לשרור בישראל בימים הקרובים. בעקבות כך מפרסם משרד הבריאות המלצות להתנהלות, ביניהן: להמנע מפעילות גופנית מאומצת, לעצור להתרעננות במהלך הנהיגה ולעדכן אדם קרוב לפני יציאה לטיול בשטח

חדשות כיפה חדשות כיפה 02/07/24 17:43 כו בסיון התשפד

לא לצאת מהמזגן: ההמלצות של משרד הבריאות לעומס החום הקיצוני שיחל מחר
צילום: Krakenimages.com,Shutterstock

על פי תחזית השירות המטאורולוגי, ממחר (ד') צפוי עומס חום כבד עד קיצוני במרבית מהאזורים ברחבי הארץ במשך מספר ימים ברצף. עומס חום זה יתבטא במזג אוויר חם מאוד מהרגיל בצורה מהותית באזורים שונים.

המלצות משרד הבריאות לימים הקרובים

משרד הבריאות קורא לציבור הרחב, לאוכלוסיית הקשישים, ילדים, נשים הרות ולחולים במחלות כרוניות בפרט, להקפיד ולהימנע ככל האפשר מחשיפה לחום ולשמש, להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, להקפיד לשתות מים ולהימצא, ככל האפשר, במקומות ממוזגים.

משרד הבריאות ממליץ בנוסף כי נהגים יעצרו מידי פעם להתרעננות. לשוהים תחת כיפת השמיים מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, ללבוש בגדים בהירים ונוחים, להקפיד למרוח קרם הגנה ולשתות מים. עוד מזכיר כי אין להשאיר תינוקות, ילדים, קשישים וחסרי ישע ברכב שאיננו ממוזג וללא השגחה. בנוסף, אין להשאיר בעלי חיים ברכב או במבנה ללא מים וללא אוורור וטמפרטורה סבירה.

יש לשים לב כי בעומס חום תיתכן אפשרות לפתח מכת חום, המתרחשת כאשר הגוף לא מסוגל לקרר את עצמו בסביבה החמה. הסיכון לפתח מכת חום גבוה יותר בגיל המבוגר, בגילאי 0-4, בחולים במחלות לב וכלי דם, באנשים הסובלים מהשמנת יתר, בחולים במחלות כרוניות אחרות, במטופלים בתרופות מסוימות, ובעת מחלה חריפה או התייבשות או במהלך פעילות פיזית אנטנסיבית (דוגמת עובדי חוץ).

קרם הגנה

קרם הגנה, צילום: shutterstock

המלצות למטיילים בטבע ובשטח:

כשיש מזג אויר המוגדר כגל חום עם תופעת עומס חום מומלץ לא לצאת לטיולים בטבע, במידה והחלטתם כן לצאת, חשוב לפעול בהתאם להמלצות הבאות:

• יש לתכנן את הטיול מראש, לבחון את המסלול ולהתאימו למטיילים ולתנאי מזג אוויר.
• יש לעדכן אדם קרוב על יציאה לטיול ועל המסלול המתוכנן כדי שאם חלילה, יחול עיכוב במועד החזרה המתוכנן, ניתן יהיה לדעת על מצוקה אפשרית שהמטייל נתון בה.
• חובת הצטיידות במי שתיה רזרבי.
• יש להצטייד בנעלים ובביגוד מתאימים, חבישת כובע ושימוש בקרם הגנה, וחבישת משקפי שמש.
• יש לגלות ערנות למצבים של פגיעת חום ולפנות במידי למוקד החירום של מד"א.
• יש להקפיד ולהישמע להנחיות נציב כב"ה בנושא הדלקת מדורות.

תסמיני מכת חום

במקרה של הופעת לפחות אחד מהסימנים הבאים: טמפרטורת גוף גבוהה מ-39.5 מעלות צלזיוס, עור אדום, חם ויבש (ללא הזעה), דופק מהיר, כאב ראש חזק (ו/או הרגשה של "דפיקות הלב" בראש), סחרחורת, בחילה, בלבול וירידה בהכרה – יש להתקשר למוקד חירום ולקבל טיפול באופן מיידי.
עד להגעת העזרה יש להישאר באזור קריר ומוצל ולדאוג לקירור הגוף. חשוב ביותר: במכת חום - אסור לתת לנפגע לשתות! הטיפול בנוזלים יעשה דרך הווריד, על ידי הצוות הרפואי.