אושר בקריאה ראשונה: חוק שימוש בזרע נפטר לשם הולדה

הצעת החוק מסדירה אפשרות לשאוב מנפטר זרע לאחר מותו, ולעשות בו שימוש להולדת ילד לבת זוגו של הנפטר, או לאישה אחרת שתיבחר על  ידי הוריו. יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום: מדובר בחוק ייחודי וראשוני בעולם כולו

שמחה ברנס שמחה ברנס, חדשות כיפה 15/09/22 18:33 יט באלול התשפב

אושר בקריאה ראשונה: חוק שימוש בזרע נפטר לשם הולדה
חיילות על קברי חללי צה"ל, צילום: פלאש 90. הדס פרוש

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ה') לקריאה ראשונה חוק שימוש בזרע של נפטר. יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום (העבודה) הדגישה כי "מדובר בחוק ייחודי וראשוני בעולם כולו. אנו מעניקים היום תקווה וחיים - למי שחוו את המוות והשכול כל-כך מקרוב. יחד עם זאת, יש בחוק זה עוד הבטים רבים שעליהם יש לתת את הדעת". החוק צפוי לעלות להצבעה במליאה, ביום שני הקרוב.


  
הצעת החוק, ביוזמת חברי הכנסת צבי האוזר (תקווה חדשה) ומאי גולן (הליכוד), וגם של חברת הכנסת היוצאת עידית סילמן, נועדה לאפשר לכל אדם, לרבות לחיילים, להתיר שימוש בזרעם לאחר פטירתם, וזאת על פי בקשת בנות-זוגם או לבקשת הוריו אם השאיר הנחיות בכתב. אם בת הזוג מעוניינת לעשות שימוש בזרע אך אינה יכולה לעשות זאת ללא תרומת ביצית או פונדקאות, הדבר יתאפשר לה. לעומת זאת, הדבר לא יהיה אפשרי לגבי אישה אחרת שאינה בת הזוג. נועה בן שבת, היועצת המשפטית של הוועדה, הדגישה את אישורו הנדרש של מנהל בנק הזרע להליך, את הגבלות ההליך תמורת שכר ואת ניהול התיווך בהליך, ואת מעמד הילד שייוולד כיתום צה"ל. 

לילך וגנר, ראש אשכול ענישה במשרד המשפטים, פירטה את הגבלות הוצאת הזרע מגבולות הארץ אלא לצורך הולדה, את האישורים הנדרשים של מנהל בנק הזרע ובית המשפט, ואת העונשים על מי שיפר הוראות אלו. ערן יוסף, סגן היועץ המשפטי של משרד הביטחון, הכליל בחוק כחיילי צה"ל גם חיילי מילואים, מתנדבים בצה"ל, חניכי קד"צ, מורות-חיילות, ויחידות משרד ראש הממשלה כשב"כ והמוסד.

הסכם בין ההורים לבת הזוג העתידית בעניין הילד שיוולד

צבי האוזר, ממגישי הצעת החוק, הדגיש את האיזון הנדרש במעמד בין ההורים לבין האם-העתידית, ואת הצורך לשמר את הסכמות החייל הסדיר בעניין – גם לאחר שירותו. יצחק פינדרוס (יהדות התורה) הציע כי משרדי הביטחון והמשפטים ייקבעו – בתוך שנה – תקנות לעניין שמירת פרטיהם של חיילי מילואים, ואלו יוגשו לאישור הוועדה.

בין ההורים ובין האישה שאינה בת הזוג של הנפטר שתעשה שימוש בזרע, ייערך הסכם שיכול לקבוע הסדרים לגבי הצדדים והילד שייוולד, שייבחן על ידי בית המשפט. טל פוקס, מהייעוץ המשפטי של משרד הבריאות, הצריכה איסור על קרבת משפחה בין ההורים לאם-המיועדת, ד"ר איתי גת, מנהל בנק הזרע במרכז הרפואי שמיר, ציין את הצורך להסכמת הנפטר לנטילת הזרע וגם לשימוש בו, 

בדיון נדונו עוד מועד קביעת מוות מוחי-נשימתי, ואפשרות כהוראת-שעה של הורי הנפטר לפנות לבית המשפט להתיר שימוש בזרע, גם אם הנפטר לא הביע הסכמה מפורשת או משוערת לכך – ובלבד שלא הביע התנגדות לכך, וזאת, גם לגבי נפטרים לפני אישור החוק.