פלסטיני וכשר

מפעלי מזון פלסטינים מישובי יהודה ושומרון הבינו כי תעודות הכשרות למוצריהם מהוות כרטיס הכניסה לשוק הישראלי. תשאלו את בירה טייבה

חדשות כיפה אורי פולק 21/12/10 00:00 יד בטבת התשעא

פלסטיני וכשר
יחצ אתר היצרן, צילום: יחצ אתר היצרן

כנראה שהביקוש לתעודות כשרות אינו עוצר בגבולות 67. תערוכת מזון אשר התקיימה באחרונה בגני התערוכה בתל אביב, בה השתתפו גם 14 חברות ומפעלי מזון מהיישובים הפלסטינים ביהודה ושומרון, חשפה כי גם הן מעוניינות בהשגחת כשרות כדי לפנות לקהל רחב יותר בציבור הישראלי.

קודם האינתיפאדה, כאשר השקט הביטחוני שרר בשטחים, המציאות של משגיחי כשרות ביישובים הפלסטיניים הייתה שכיחה. כך למשל רבנים ומשגיחי כשרות מקריית ארבע היו מסוגלים לגשת אל אזור התעשייה של חברון. אלא שהמציאות הביטחונית המתוחה, אשר הגיעה בשיאה אפילו למותם של שני משגיחי כשרות באינתיפאדה הראשונה, שינתה את המציאות.


קיבל את ההכשר (צילום: preetamrai-cc-by)


הפלסטינים, המייצאים לישראל טחינה וחלווה, שוקולדים וחטיפים ואפילו בשר - התייחסו במהלך התערוכה לצורך ההולך וגובר, מבחינתם, בפיקוח כשרות צמוד. מסתמן אפוא כי תעודות הכשרות למוצרים הפלסטינים מהוות מעין כרטיס לכניסה למרכולים בישראל.


יעיד על כך אולי המוצר הפלסטיני המצליח ביותר בשוק הישראלי, "בירה טייבה", המיוצר ביישוב הפלסטיני הסמוך לעפרה. הבירה מתהדרת בתעודת כשרות מטעם רבה של עפרה, הרב אבי גיסר. הבירה עדיין משווקת בישראל, בתל אביב, חיפה, נצרת, ירושלים וכפרי הגליל.

עם זאת, הסביר נציג חברת בשר פלסטינית ולה מפעל לשימורי בשר באזור רמאללה, לא תמיד מדובר בעסק משתלם. לפחות בתחום הבשר ולמרות שהחזיק בתעודת כשרות במהלך תקופה די ארוכה, החליט לוותר עליה בשל העלות הגבוהה וחוסר ההצלחה במכירות לשוק הישראלי.