לזכור ולשכוח?

במדינה כמו שלנו בה נושאים ציבוריים עולים ויורדים בתדירות גבוהה, הספקנו כבר לשכוח ממצוקתם של ניצולי השואה. אך לא כולם שכחו, ומסתבר שעדיין ישנם אנשים טובים.

חדשות כיפה מור גולדקלנג 17/10/07 00:00 ה בחשון התשסח

אחד הדברים המצויים והשכיחים בקרב האדם הוא השכחה. נושאים ציבוריים עולים ויורדים במדינה כמו שלנו בתדירות גבוהה באופן יחסי, ולצערנו הנושאים אינם עוסקים בתוצאות הספורט של אמש או בגידול פרחים.

נושא כאוב שעורר הד ציבורי עד לא ממזמן הוא נושא קצבאות ניצולי השואה. למי שכבר הספיק לשכוח, אזכיר במעט, לאחרונה הועלתה מחאה כואבת מצד ניצולי השואה שקצבתם עמדה על סכום מגוחך, המחאה הצליחה לעורר הד ציבורי רב. ח"כים מחו על מצב ניצולי השואה, כתבות פורסמו, אולמרט נכנס למו"מ עם נציגי הניצולים והציע העלאה לסכום מגוחך לחודש. הנושא, כמו הרבה נושאים אחרים, נשכח מלב הסערה.

אך, יש אנשים שמצב ניצולי השואה נוגע לליבם. אחת הדוגמאות הבולטות לכך הוא גיא. גיא, בסה"כ תיכוניסט מבנימינה הקים אתר יחד עם עוד שני שותפים. האתר עצמו הוא למעשה עצומה למען ניצולי השואה בישראל.

בתור חובב תקשורת מושבע, גיא נחשף לנתונים דרך העיתונות. באותם ימים, הוא התמקד בהכנה למסע הפולין, שבו יוצאות משלחות של בני נוער מישראל לפולין, למחנות ההשמדה ולהיכן שהיהודים חיו ושגשגו פעם.

בזכות גיא נחשפתי לתמונת מצבם העגום של ניצולי השואה. כיום בישראל חיים כ-70 אלף ניצולי שואה מתחת לקו העוני. חלקם נאלצים לעמוד במבחנים משפילים על מנת לקבל זכאות לקצבאות ופיצויים. אותם מבחנים מתייחסים לאלמנט של הפגיעה הפיזית שחוו ניצולי השואה במהלך אותה תקופה, אך ישנה התעלמות מהפגיעה הנפשית האיומה.

סכומי עתק מוזרמים מגרמניה בסכום כולל של למעלה מ-800 מיליון דולר. הבנקים אינם מעבירים את הסכומים האלו הלאה. המדינה עצמה לוקחת את הסכומים ומעדיפה להפנות אותם לכיוון פרויקטים ממשלתיים. היא סומכת על זה שהבעיה תיפתר מעצמה ועד שישחררו מהכסף לא יהיה למי לתת אותו.

ההשפעה של ההכנה למסע לפולין, המסע עצמו והנתונים שאליהם נחשף גיא דרבנו אותו לעשות מעשה. גיא הקים ביחד עם עוד שני שותפים מת"א עצומה התומכת בזכויותיהם של ניצולי השואה לחיות בכבוד.

גיא עצמו לא טרח לשווק את העצומה יותר מדי. הוא בסה"כ העביר דרך חברים ופירסם בשניים-שלושה פורומים ובאתר מקושרים. בעלי אתרים אחרים הוסיפו את הבאנרים.

הוא לא ציפה שהעצומה תגיע למצב של אלף חתימות לדקה. בזמן כתיבת שורות אלו מספר החתימות עומד על 178,592.

העצומה עוררה מודעות לנושא ניצולי השואה וזכויותיהם. מעבר לכך קיבל גיא פניות רבות. אנשים, שהם דור שני לניצולי שואה פנו אליו מכיוון שאין להם למי לפנות.

שני השותפים עזרו לו בהיבט הטכני להקים את העצומה, והוא עצמו פועל כמתווך לאנשים הפונים אליו. הוא מפנה אותם הלאה לגורמים המתאימים. גיא מדווח כי אנשים רבים רצו לתרום כספית, אך בתור תיכוניסט הוא העדיף שלא לגעת בענייני הכספים והוא הפנה אותם לעמותות שניתן לתרום דרכם.

בימים אלו, חושב גיא על הקמת פלטפורמה התנדבותית למען ניצולי השואה. גיא, המגיע ממשפחה שלא סבלה מאימי השואה, ישנה התרשמות עמוקה מניצולי השואה. אותה התרשמות שיש לכולנו כשאנחנו שומעים עדויות וסיפורים של ניצולים. אנחנו מתפעלים מהחוזק הנפשי, שואלים את עצמנו איך, איך דברים כאלו יכולים לקרות ואיך אפשר לשרוד כאלו דברים.

ובכל זאת- במדינת היהודים, ניצולי השואה צריכים להסתמך על סכומים מגוחכים בכדי להתקיים בכבוד וחלקם אף נאלצים לחזור לאותן מדינות שנרדפו בהן.

אתר העצומה: http://www.kavud.info/connect.php