בגרות בפוליטיקה

לתלמידים שניגשו היום לבגרות באזרחות ציפתה שאלה הנוגעת למשפטם של מתנגדי הגירוש מחבל עזה.

חדשות כיפה יאיר פלדמן 26/05/08 00:00 כא באייר התשסח

בגרות בפוליטיקה
אילוסטרציה hoyasmeg-cc-by, צילום: אילוסטרציה hoyasmeg-cc-by

הפתעה קטנה ציפתה לתלמידי התיכון שניגשו היום לבציעה בחינת הבגרות באזרחות, כשאחת השאלות עסקה בסוגיה טריה הנוגעת לאחד מצעדי המחאה שתוכננו בתקופת הגירוש מחבל עזה.

בפרק הראשון של הבחינה נתקלו הנבחנים בשאלה הבאה: "בית משפט בתל אביב גזר עונש מאסר על שני אחים שתכננו לחסום את דרך נתיבי איילון באמצעות כלי רכב ולהציתם במחאה על מדיניות הממשלה. השופט קבע כי הצתתם של כלי הרכב בנתיבי איילון כמוהו כהנחת מטען דליק המהווה סיכון לכל מי שמשתמש בדרך ומצוי בקרבתו באותה עת. ציין והסבר איזו זכות עלולה להיפגע, לדעת השופט כתוצאה מהצתת כלי הרכב".

קשה היה שלא להתרשם כי השאלה מתבססת על פסק דין שניתן לפני שלושה חודשים לשני אחים שתכננו לחסום את נתיבי איילון בכלי רכב ולהצית אותם, כמחאה על תוכנית הגירוש.

לא שאלה באזרחות

מי שהחליט שלא לשתוק ולהביע מחאה נמרצת בפני משרד החינוך על ניסוח שאלה במבחן הבגרות, היה חיים פרינס, מנכ"ל אולפנת בני עקיבא בערד. לטענתו של פרינס, עצם השאלה היא הכנסה של סוגיות פוליטיות שמקומן לא במבחן בגרות המיועד לכלל התלמידים במדינת ישראל, "מדוע שואלים שאלה שמתייחסת לציבור כזה או אחר? הרי מחאות דומות נעשו גם בהפגנות של סטודנטים, וגם על ידי עובדים שהמפעל שעבדו בו נסגר, אז למה דווקא הדוגמא הזו? נוצרה איזו אווירה שעל הציבור שלנו אפשר לדרוך כל הזמן".

סיבה נוספת שקוממה את פרינס, הייתה העובדה שאחת התלמידות שנבחנה היום בבחינה היא אחיינית של שני האחים שנידונו למאסר של 40 ו-30 חודשים על הרצון לבצע את העבירה ועל בסיס המקרה שלהם נוסחה השאלה."התלמידות שצריכות לענות על השאלות הללו, ולא רק מערד אלא מכל אזור יהודה ושומרון שהשתתפו בפעולות המחאה, צריכות להביע עמדה לגבי האחים שלהם וחברים שלהם, ואפילו על פעולות מחאה שהן עצמן השתתפו בהם", מסביר פרינס, "מבחינתם שאלה כזו מקושרת לכל נושא גירוש היהודים מבתיהם והעוול שנעשה להם, ולא לדיון בשאלה באזרחות".

משרד החינוך: מביעים צער

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "אנו מביעים צער על פגיעתן של התלמידות מניסוחה של השאלה בבחינת הבגרות באזרחות. אין בשאלות הבחינה כדי לפגוע באוכלוסיה כזו או אחרת. יתירה מכך, אין בהן גם כדי לזהות אותה עם מגזר כזה או אחר. בחינת הבגרות באזרחות נועדה לבחון את ידיעותיהם של התלמידים בדבר זכויותיהם של אזרחים בחברה דמוקרטית לצד חובותיהם האזרחיות ושמירה על מסגרת החוק.

לתלמידים עמדה האפשרות לבחור קטע מתוך מספר קטעים בבחינה. כאמור לא הייתה כל כוונה לפגוע ברגשותיהם של התלמידים הנבחנים".