שות אינטרנט

החידוש בשו"ת אינטרנט. המעלות והחסרונות שלו. דוגמאות וכד'

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/12/02 00:00 יז בטבת התשסג


שו"ת אינטרנט
ספרות השו"ת היא אחת היצירות החשובות ביותר המלמדות אותנו לא רק הלכות חשובות אלה גם הלכי רוח חשובים. כל דור ושאלותיו ובחודשים האחרונים הולך ומתפתח סגנון חדש של "שאלות ותשובות" שו"ת האינטרנט.
על מנת שתעמדו על היקף התופעה די אם נזכיר כי באתר "כיפה"
www.kipa.co.il בלבד נשאלו ונענו בחצי השנה האחרונה למעלה משמונת אלפים שאלות!! התשובות ניתנו על ידי עונים שונים, הכל לפי בחירת השואל.
מדובר למעשה בכמה אתרים שמציעים את שירותי השו"ת לכל מי שגולש אליהם. אתרים שמובילים עם מאגר של אלפי שאלות כל חודש. הם "מורשת"
www.moreshet.co.il שנתמך על ידי המליונר לב לביוב. ואתר "כיפה" www.kipa.co.il שהוקם על ידי בועז נכטשטרן - הסדרניק משיעור א' בישיבת פתח תקוה. ומופעל על ידי עדי מאמו מ"מעלה".
איך זה עובד? השואל שולח את שאלתו באימייל דרך מערכת פשוטה שכל ילד יכול להפעיל, ואכן ילדים מפעילים אותם בקלילות מפתיעה. (האמת היא שהיינו צריכים לכתוב שזה כל כך פשוט שאפילו מבוגרים יכולים להפעיל אותה).
השואל לא נדרש לכתוב שום פרט מזהה מלבד הכתובת שלו באינטרנט, זו הכתובת שאליה תשלח ההודעה על כתיבת התשובה. כתובת זו לא תסגיר את זהותו כי אין לאדם מן הישוב דרך לאתר אדם לפי כתובת האינטרנט שלו. (חוץ מפעם אחת שנדרשנו לאתר באמצעות המשטרה את כתובתה של ילדה צעירה שכתבה לנו על מעשה אונס אכזרי שנעשה בה על ידי אחד מבני משפחתה. היא בחרה להתלונן על המעשה דרך האינטרנט כי הפושע כנראה לא ידע שאפשר להפליל אותו דרך האינטרנט).
לא כל התשובות מתפרסמות. רק התשובות שאין בפרסומם פגיעה בשואל או בצניעות מתפרסמות באתר. כל אחד יכול להיכנס למאגר ולעיין בשאלות שנשאלו לפני שהוא שואל שאלה חדשה. כך הוא אולי ימצא כבר את שאלתו ב"חיפוש מהירה" או בעיון ב"קטגוריות" שונות: מועדים, בינו לבינה, אמונה, צניעות, ארץ ישראל וכד'. הוא גם ימצא את הרב שתשובותיו יותר מתקבלות על ליבו. הוא נמצא לבד עם המחשב והוא ישאל את הרב שאותו הוא מכיר מתשובות אחרות ועליו הוא סומך.
לכאורה אין בשו"ת אינטרנט חידוש. מה נפקא מינה אם השאלות נשלחות בדואר בפקס או באימייל, גם הפירסום אינו חידוש גדול וכי אין בעולם ספרי שו"ת? אבל מי שמכיר את הדבר החדש הזה מבפנים - יודע שיש כאן חידוש גדול. זו לא רק דרך טכנית חדשה להעברת השאלות. כאן מדובר בסגנון חדש לחלוטין.
מדובר בסוג חדש של שואלים
חילונים דתיים ומסורתים, בעיקר בני נוער ואפילו ילדים, אנשים שבדרך כלל לא עומדים בתור אצל רב השכונה, הם הם הרוב הגדול של השואלים. סוג השואלים מכתיב את הסגנון והתוכן של השאלות וגם של ,,,התשובות. מקורות וציטוטים ארוכים אין כאן. דיבור ישיר יש והרבה.
רוב השאלות מתפרסמות באופו אנונימי. גם אם מישהו כתב בטעות בשאלה פרט מזהה על מקום לימודים או כתובת, הפרט הזה נמחק בעת הפרסום. המטרה היא שהתשובה לא תשרת רק את השואל, ולכן הפרטיים האישיים נמחקים לחלוטין.
באתרים אלו יכול בחור חרדי לשאול רב ציוני. רב שאולי היה מתבייש לומר לו "שלום" ברחוב. הוא ישאל גם דברים שאסור להעלות אותם על הלב, (למה יום העצמאות? - למשל) אבל מותר להעלותם על הכתב באינטרנט. הוא גם יקבל תשובה מהלב הכי רגיש שיש. קשה להאמין שאפשר להיות רגיש באינטרנט, אבל תאמינו או לא, עיקר העבודה של המשיבים מתמצתת בנסיון ללמוד מהשאלה על השואל כדי לתת לו את התשובה המתאימה לו.
"להתחתן או לא" גם זו "שאלה" שנשאלת באתר לא פעם. אנו, העונים, עומדים לא פעם נבוכים בגלל האחריות הגדולה שאנו נדרשים אליה בשאלות חיים אלו. בדרך כלל כל רב שעונה על שאלות מעין אלו בשיחות "פנים אל פנים"
שואל וחוקר את בני הזוג חקירות שתי וערב לפני שהוא עונה בחיוב או בשלילה. כאן נדרש הרב לענות על סמך מידע מינימאלי. נכון. אפשר לומר "לא יודע" וכך אנחנו עושים לפעמים. אבל לפעמים אנחנו עומדים בפני שואלים המתחננים שנעזור להם להחליט. ואנחנו משתדלים לפחות "לכוון" אם לא "לענות".
האופן החסוי של השאלה והתשובה מאפשרים לשאול שאלות אישיות ביותר. שאלות אינטימיות מאוד מאוד. שאלות שהם חושף השואל את הבעיות היותר כואבות שלו. (נטיות הפוכות וכד') כאבים חסויים שלא היה מעיז לשאול פנים אל פנים גם לרב שהוא לא מכיר (איך לעשות תיקון על חטא חמור מהעבר או,,,מה"הווה"?).
גם לפרסום המהיר יש ערך גדול. הפירסום בזמן אמת מזכיר לאנשים את מה שנוטים לשכוח. שאלות חגים מקבלות מקום מיוחד בערב חג, גם מי שגלש באקראי ימצא את עצמו מחליק לאתר השו"ת רק לשם ה"סקרנות" בכותרות מסקרנות ומיד הוא נכנס לתוך ההלכות ולומד משהו חדש. גם מכירת חמץ נעשית דרך אתרי אינטרנט אלו. פעם אחת נדרשנו לפסוק הלכה האם יש תוקף למכירת חמץ שנעשתה בערב פסח באיחור. העובדה שזמן המכירה נרשם במדויק במחשב המרכזי של אתר כיפה הצילה יהודי אחד מהפסד גדול. זה היה ענין של דקות ספורות שהיה עלול לחייב את היהודי המסכן לשרוף מחסן שלם של חמץ.
שאלות על צניעות
הם המסה העיקרית באתרים אלו. מתברר כי אלו השאלות החשובות ביותר לנוער. למה גדרי הצניעות הללו? למה אסור נגיעה? האם נגיעה אסורה בשערות בלבד? באיזה גיל מתחיל האיסור? מה עם נגיעה באחים? בחולים? בחרשים? מה קורה למי שנכשל? מה התיקון? מה עושים בבני עקיבא? וכאלו מאות רבות של שאלות.
שאלות אמונה
הם המסה השניה של השואלים. משאלות על אלוקים. ולמה הבריאה? ומה מטרתה? ושאלות על תורה ועל קבלה. על מצוות ועל טעמיהם. מה קורה למי שנמצא בספקות. איך פותרים ספקות?. למה יש פיגועים? האם ה' אוהב את ישראל? איך מתפללים? על מה מותר להתפלל? למה ה' לא עונה לי? ויש גם "תודה רבה". שאלות אלו נשאלות, כנראה, יותר טוב באינטרנט מאשר במבט ישיר. גם מספר המעיינים בתשובות אחרי שכבר נשלחו לשואליהם מראה שיש בהם התענינות גדולה.
"גדולה" כתבנו? היינו צריכים לכתוב "עצומה" . מדובר במאות אלפים!!
חישוב מהיר שעשיתי מראה לי שרק בשאלות שעניתי בחודשים האחרונים (2400) טיילו כמעט מאה אלף איש!! באתר שאני עונה בו - "כיפה" יש עוד "עונים כבדים" (הרב שי פירון למשל) שעונים על שאלות מאוד מסקרנות וגם שם יש עוד כמה עשרות אלפים.
סניף בני עקיבא באחת המדינות החליט לקבל על עצמו את האתר הזה כרב מוסמך. וקיים בנו "עשה לך רב". אבל לא רק הם גם רבני קהילות מחו"ל שנדרשים לענות על שאלות מעשיות בזמן אמת עושים להם מנהג קבוע להביא את שאלותיהם הכבדות לאתר. כך הם חוסכים זמן שיחה יקר בטלפון. כך הם משיגים את הרב בלי להמתין. רק המחשב ממתין בסבלנות אין קץ עם השאלה עד שהרב יענה ויחזיר את התשובה בזמנו החופשי. לא פעם נדרשתי לעזרתו של מור אבי הראשון לציון הרה"ג מרדכי אליהו שליט"א על מנת להשיב תשובה לשאלות כבדות שנשאלו באתר השו"ת.

בעקבות הנ"ל הוקם תת אתר מיוחד בכיפה הנקרא "בית הוראה" ובו עונים צוות רבנים לשאלות הלכתית וכל תשובה מוגשת לאישורו לפני פירסומה. כתובתו היא