הפורום לישראל ירוקה מתריע: מפגעים סביבתיים בשמורות טבע

הפורום תיעד מפגעים סביבתיים רבים הנמצאים בשמורות טבע או סמוך להן. בין המפגעים: אתר פסולת פיראטי בגן לאומי ירקון, מחצבה לא חוקית באתר ארכיאולוגי סמוך לשוהם ועוד. "האזרח הרגיל לא מבין מה קורה סביבו. לצערי אין תקציבים לאכוף את התופעות הללו"

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/04/19 13:42 כד בניסן התשעט

הפורום לישראל ירוקה מתריע: מפגעים סביבתיים בשמורות טבע
תיעוד אתר פסולת בשמורת טבע נחל מי, צילום: payperlens

הפורום לישראל ירוקה מתריע על תופעה הולכת וגדלה של מפגעים סביבתיים הנמצאים בשטח גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים ארכיאולוגיים ועוד. הפורום מתעד מזה שנים מפגעים סביבתיים בישראל, וכעת חושף תיעוד עדכני של מפגעים לא חוקיים הדורסים ברגל גסה את הטבע בישראל.

אחד המפגעים העיקריים אחריו עוקב הפורום לישראל ירוקה הינו אתר פסולת פיראטי הנמצא בגבולות גן לאומי ירקון, סמוך לכביש 5 וצומת סגולה. מדובר באתר גדול היושב על כ 24,000 מ"ר, ומשמש כתחנת מעבר לפסולת ולשריפת פסולת אלקטרונית בצורה בלתי חוקית.

מפגע נוסף הינו מחצבה לא חוקית הנמצאת בין הערים שהם ואלעד. מדובר במחצבת מודיעין, שלפי אתר המפות הממשלתי חלקים ממנה לא פעילים ויש בה סכנת מפולת בשל היעדר אמצעי בטיחות. המחצבה פולשת לאתר הארכיאולוגי 'בריכת צרטה' – ברכת חורף הנמצאת במחצבה עתיקה, שמתמלאת במי גשמים בחורף ומתייבשת בקיץ. ברכה זו הינה שריד לברכות חורף שהיו נפוצות בעבר במישור החוף, ונהרסו בפעילות פיתוח.

הפסולת באתר מיצר

הפסולת באתר מיצרצילום: payperlens

גם למרגלות הר כביר שבשומרון פועלת מחצבה לא חוקית המחריבה אתר ארכיאולוגי מימי בית שני. מדובר בחורבת תל אל-פ'חר, בו נמצאים שרידי יישוב שומרוני מתקופת בית שני (לפני כ 2,000 שנה), וכן נמצאו בה ממצאים מהתקופה ההלניסטית ומהתקופה הביזאנטית. בסמוך לתל ישנה מערת קולומבריום, וכן סממני חקלאות כגון אבן ריחיים. 

באזור הצפוני יותר של מדינת ישראל ישנו אתר פיראטי לערבוב מצעים ופסולת בניין, השוכן לגבול שמורת הטבע נחל מיצר. מדובר בשמורת טבע פורחת ויפיפייה, הכוללת תצפית על מפל נחל מיצר המרהיב.

הר כביר

הר כבירצילום: הפורום לישראל ירוקה

בנוסף, תיעד הפורום לישראל ירוקה שפיכת פסולת בתל חציר, תל ארכיאולוגי הכולל ממצאים  מהתקופות הרומית, הביזנטית, הערבית ועוד. בין הממצאים שנתגלו בתל ישנם כלים, גתות לייצור יין, בור מים, מערת קבורה ומתקנים חקלאיים המעידים על יישוב עתיק שהיה באזור.

גלעד אך, מנכ"ל הפורום לישראל ירוקה "האזרח הרגיל לא מבין מה קורה סביבו. אם זה סביב החציבה הפיראטית, אתרים של פסולת בניין, פסולת ביתית, פסולת אלקטרונית, אם זה מפעלי תעשייה שפועלים בלי רישיון, בלי פיקוח, בלי שום היתר. רשויות האכיפה הרבה פעמים עומדות חסרות אונים מול הדבר הזה".