החזית שבעורף

על אף שבתקופה זו השסע בתוך עם ישראל הולך ומעמיק ומתחדדים הפערים בין הציבור הדתי ובין הציבור החילוני, אנו מאמינים כי אל לנו להתנתק מעם ישראל, אלא להיפך, אנו צריכים להשתלב כמה שיותר בתוך עם ישראל על מנת שנוכל ללכת איתו יד ביד ולהוליך אותו אל עבר מקורות חייו הרוחניים והלאומיים

חדשות כיפה עמיחי ביטנר 24/03/05 00:00 יג באדר ב'

בוקר בהיר, אני יושב במדי הירוקים ומביט מחוץ לחלון. מנגד נשקף הנוף העירוני של תל אביב ובמרכזו מתנשאים מגדלי "עזריאלי". נזכרתי איך לפני זמן לא ארוך ישבתי בישיבה, הבטתי מחוץ לחלון וציירתי לעצמי כיצד אתגייס לצה"ל, אתרום תרומה מכרעת לביטחון מדינת ישראל, אפגוש את עם ישראל, אחדיר בו אידיאלים וערכים ועוד ועוד...

התעוררתי מדמיונותי בעקבות המפקדת שצועקת עלי: "רפי! למה עדיין לא הבאת לי את הדו"ח נוכחות של היום?! וחוץ מזה, נדמה לי שאמרתי לך אתמול לשטוף את המשרד, לא?! יודע מה, לפני הכל תכין לי איזה קפה טוב שיעורר אותי על הבוקר...".

צבא ההגנה לישראל מורכב רובו ככולו מחיילי העורף שתפקידם לתמוך בחילות השדה העוסקים בפעילות המבצעית המגינה באופן פעיל וישיר על ביטחון מדינת ישראל. במכלול חיילי העורף ניתן למצוא מגוון תפקידים רב - אנשי מודיעין, שלישים, טבחים, נהגים, פקידים - ואף מגוון גדול מאוד של שכבות סוציו- אקונומיות מהם מגיעים האנשים - עשירים מצפון תל אביב והסביבה, עניים מהפריפריה, מעמד הביניים ועוד.

אך המשותף (כמעט) לכל המשרתים בעורף הוא חוסר המוטיבציה הבסיסי והקיצוני שמלווה אותם לאורך שירותם (שלעיתים קרובות הוא הסיבה בגינה אותם אנשים הגיעו לתפקידים אלו, ולא בעקבות בעיות בריאותיות). חוסר מוטיבציה זה נובע מקריסת התפיסה שהכלל הוא דבר שראוי להקריב עבורו, ובעקבות זאת השתלטות התפיסה שהכלל צריך לשרת את הפרט, בבחינת "אני ואפסי עוד".

תופעה מרכזית נוספת המאפיינת את השירות בעורף היא השירות המעורב של נשים וגברים בסוף שנות העשרה שלהם ללא כל הפרדה. על רקע ה"תרבות המינית" בחברה החילונית תופעה זו גורמת לכך שמרכז ההויה החברתית בתוך המסגרת הצבאית נסובה סביב המתח בין המינים, עובדה הגורמת לאוירה עכורה ואף לפגמים באיכות העבודה.

עם קשיים אלו, ועם קשיים רבים נוספים (תחושת נחיתות אל מול החיילים הקרביים; "בדידות דתית" לנוכח המיעוט הדתי בקרב אוכלוסיה זו ובניגוד למצב ביחידות הקרביות שם צעירי הציבור הדתי מהווים חלק ניכר ומרכזי; ועוד) צריך להתמודד החייל הדתי ששובץ בתפקיד עורפי. מציאות זו היא מעין מיקרוקוסמוס למציאות הרווחת בחברה של אדם דתי העובד בסביבה חילונית (המתאפיינת בחלק ניכר מהמאפיינים שצוינו לעיל) והנצרך להתמודד מולה באופן האמיתי ביותר שיקדש שם שמים ולא חלילה יחלל אותו.

על אף שבתקופה זו השסע בתוך עם ישראל הולך ומעמיק ומתחדדים הפערים בין הציבור הדתי ובין הציבור החילוני, אנו מאמינים כי אל לנו להתנתק מעם ישראל, אלא להיפך, אנו צריכים להשתלב כמה שיותר בתוך עם ישראל על מנת שנוכל ללכת איתו יד ביד ולהוליך אותו אל עבר מקורות חייו הרוחניים והלאומיים.

לאור כך, אנו סבורים כי על אנשי הרוח בציבור האמוני לתת את דעתם על הבעיות הניצבות בפני האדם הדתי השרוי - אם במסגרת שירותו הצבאי ואם במסגרת עבודתו - בחברה החילונית, ולהציע בפניו פתרונות רוחניים והלכתיים שיציבו אותו כסלע איתן ובטוח אליו יגיעו כל האובדים והנידחים שהתרחקו מהר הקודש.

בימים אלו מתגבש ספר מאמרים במגמה לתת מענה אמוני, הלכתי ונפשי לחייל הדתי העורפי (לגווניו השונים), תוך שימת דגש על מאפייניו והיבטיו הייחודיים של השרות (שחלקם צוינו לעיל): חשיבותו, מוסר עבודה גבוה, ניצול זמן פנוי בצבא ומחוצה לו, פעם ראשונה מחוץ ל"חממה", יחס לחילונים ולבנות, חשיבות הקדושה והפרישות בצבא מול גיבוש חברתי, צניעות, חספוס ושחיקה, הלכות ייחוד ועוד. נשמח אם נוכל ליצור קשת רחבה של מאמרים שתקיף את הנושא על שלל מרכיביו, לכן אנו פונים אליכם:

א. ראשי ישיבות ומכינות, ר"מים, רבנים צבאיים או בעלי עבר עורפי ובכלל אנשים תורניים - לכתיבת מאמרים שיתייחסו למאפייני השרות ולהיבטיו השונים.

ב. חיילים וקצינים עורפיים בעבר ובהווה - להעלאת הצעות, רעיונות, דילמות, מציאויות סבוכות ושאלות הלכתיות במטרה לתת מענה תורני בספר וכן לכתיבת מאמרים על חוויות, סיפורים, התמודדויות, ברורים, תובנות, תהליכים נפשיים, עצות ומסקנות ממהלך השרות.

.

לפרטים נוספים: אורי 3592960 - 052 (בשעות הערב)

E-mail:uribach@walla.co.il