כתם, אובססיה

חדשות כיפה מכון פועה 27/01/11 10:39 כב בשבט התשעא

כתם, אובססיה

בס"ד

שלום לרב המשיב!

א. ברצוני לברר את ההלכה בעניין של ראייה אחרי חיי אישות: כמה זמן אחרי חיי האישות מיוחסת סיבת הראייה לחיי האישות?

ב. הייתה פעם שאחרי חיי אישות 'ברח' קצת על הסדין. הסתכלתי על הכתמים שנוצרו והיה נראה לי לגמרי בסדר: האחד היה שקוף לגמרי, וכן השני, רק עם מסגרת מעט אפרפרה-כחלחלה. לי היה ברור שאין אדמומיות כלל במראה ושהוא בסדר, והסדין כובס. היות ואנו לומדים באופן יומיומי את ההלכות, ראיתי שצבע אפור לעיתים בעייתי. אם לא הייתי כל כך בהיסטריה מכל העניין של הלכות טהרה (ראה להלן), בכלל לא הייתי מתייחסת, אבל זה מציק לי.

עליי לציין שהסדין הוא בצבע חום בהיר, והשתמשנו במגבת אדומה. (בנוסף, אני מניקה ועם סרזט, לא ראיתי דם מאז הטבילה שלאחר הלידה לפני כ... חודשים)

ג. האם צריך להסתכל על הסדין/מגבת לאחר חיי אישות? או שאפשר לשים בכביסה בלי להסתכל בכלל?

ד. היסטריה- לאחרונה אני יותר מדיי עוסקת בהלכות טהרה, ממש באובססיה, ואני יודעת שזה לא תקין. הלכנו לרב ושאלנו שאלות הלכתיות ספציפיות, וכן יותר כלליות כדי שאוכל להירגע, אבל עדיין העניין אינו מרפה ממני. בעיקר בתחום ההרגשות, אני לא מפסיקה לדמיין הרגשות ולהתחבט האם הרגשתי והאם זה בסדר וכו', אבל העצות של הרב מסייעות לי. אם ישנה כתובת שתוכל לסייע לי בנושא הזה, יותר בתחום הפסיכולוגי, אשמח לדעת.

ה. האם אני מחוייבת לשאול את הרב שנמצא באזור מגורינו? לא תמיד אפשר לשאול, לפעמים השאלות דחופות, ולא תמיד נעים לשאול.

אשמח כי השאלה לא תתפרסם, אלא אם יש בה תועלת לציבור, ואם כן- אנא השמיטו פרטים לא רלוונטיים

אשמח לתשובה מהירה

בתודה מראש

יישר כח על פעלכם החשוב!!



תשובה

שלום וברכה,

א. העצה הטובה ביותר היא כי הסדין יהיה צבעוני ואז הסבירות כי הדבר יטמא שואפת לאפס.

ב. אין כל צורך לבדוק את הסדין, כשם אין כל צורך לבדוק את עצמכם לאחר האישות, ולכן המראות שציינת על הסדין ודאי שאין בהם כל ספק ואינם מטמאים.

ג. כנל.

ד. קושי ולימוד טהרה - לימוד טהרה הוא דבר נפלא ומעולה אבל צריך לב שהוא משרת ומסייע למטרה הנכונה, והמטרה הנכונה של הלימוד היא לדעת את ההלכות בצורה טובה ולקיימם בשמחה וברוגע. אם הלימוד נובע ממקום של לחץ וגורם ליתר חרדה ביחס לקיום ההלכות, אזי לא רק שנכון להפסיק לפרק זמן מהלימוד העצמי אלא שגם בהחלט יתכן שהדברים נלמדים באופן לא נכון ונקראים באופן הגורם ליתר לחץ וממילא קושי ברמה האישית והגם הזוגית.

ו. מענה ופתרון - בשאלתך אכן העלתך את שני הדרכים למענה לקושי הקיים ואין ספק כי דברים אלו פתירים והמוכנות להכיר בקושי שנוצר וברצון לחיות חיים זמחים ורגועים היא אכן בסיס טוב וחשוב.

שני דרכים ניתן להציע במצב הנתון:

האחד, כפי שנהגתם, ללכת לדמות תורנית, רב או רבנית, לשטוח בפניו את תמונת המצב הכללית ולא רק את השאלה הפרטנית ולקבל הדרכה לטווח זמן לגבי ההלכות ודרך שמירת טהרת המשפחה. חשוב ללכת למורה הוראה או מדריכת כלות מנוסה שתבין ותכיר את הקושי וידעו גם לתת הכוונה הלכתית במצבים אלו.

השני, אכן לעיתים נכון לקבל הכוונה כיצד להתמודד עם מציאות של יתר לחץ וחרדה סביב דברים בחיים, וב"ה בתחום היועצים ואנשי הנפש יש מענה טוב והולם לקושי זה. הליכה לקבלת עזרה היא גדולה וגבורה ולא להיפך.

שאלות בטהרה ניתן להפנות גם אלינו למכון פועה אבל יש יתרון לשאול רב באופן ישיר ובפרט במצבים האמורים וכאשר הוא מכיר את הזוג גם המענה הפרטני יהיה מדוייק יותר.

בהצלחה רבה ושפע ברכה

אודי רט

רב משיב מכון פועה