דיאפרגמה?

חדשות כיפה דפנה מאיר 19/02/10 08:25 ה באדר התשע

דיאפרגמה?

שלום דפנה,

ראשית ברצוני להודות על התשובות המפורטות ומסבירות הפנים שלך, עוד לא נתקלתי בכאלו...

אני אמא לשניים- בן שנה וחצי ובן 9 שבועות. אנחנו מעוניינים כעת ברווח בין הילד הבא שלנו, איננו יודעים כמה, אני מניחה שלא ארוך מדי. יש לי מס' שאלות בנושא:

1. לאחר הלידה הראשונה לא השתמשנו בכל אמצעי שהוא וקיבלתי מחזור בפעם הראשונה רק שבועיים לאחר שהפסקתי לגמרי להניק (כשבכורי היה בן 9 חודשים)- האם זה אומר שזה ה'טבע' שלי? ושכל עוד אניק ולו מעט לא אהיה פוריה?

2. בנוגע לאמצעי המניעה השונים- לצערי, לא הצלחתי לקבל תשובות מפורטות וברורות- האם זה נכון שהתקן מומלץ לנשים שמעוניינות לא להכנס להריון למשך זמן רב יחסית? האם נכון שקשה להתרגל אליו ושהוא גורם לדימומים גם בין ווסתות?

3. בקשר לדיאפרגמה - מה מידת היעילות שלה? האם ניתן לסמוך רק עליה? מדוע רופאי הנשים כלל לא ממליצים עליה אלא על גלולות והתקן בלבד?

תודה רבה



תשובה

בס"ד

לאמא היקרה מאוד, שלום ושמחה, ומזל טוב!

1) יש לנשים נטייה לחזור על סינדרום קבוע בהנקות. יש סבירות גבוהה שמה שהיה בהנקות קודמות יהיה גם בהנקה הזו. ועם זאת, בכל זאת, לפעמים יש שינויים. יש גם נשים שתמיד קיבלו ווסת בהנקה, ואחרי כמה לידות הפסיקו לקבל ווסת בהנקה. כלומר, גם מקרים הפוכים. לכן, עלייך לחשוב האם בלידה הזו את גם מוכנה לתת לגוף לשדר לך את מה שהוא משדר, ולהכיר אותו כמות שהוא, כפי שעשית בלידה הקודמת, תוך מוכנות לאפשרות שתמיד יש סיכוי מסויים שתהרי.

2) לנשים שמעוניינות בהתקן אני ממליצה על גיינפיקס. זהו התקן קטן, שאין לו תומכות צידיות הנתפסות ברחם. הוא מורכב מחוט אחד, שעליו יש "חרוזי" נחושת. קצה החוט מוחדר אל הקיר העליון של הרחם. ההתקן הזה דורש מיומנות גבוהה בהחדרה. לא כל הרופאים מתקינים אותו. כדאי לשאול קודם, לפני שבאים למרפאה. ההתקן הזה גורם להרבה פחות דימומים. ועם זאת, גם הוא מאריך את הווסת, ויש בה יותר דם. הוא פחות גורם לכאבי ווסת ופחות דימומים בין ווסתות.

אכן, ממליצים לנשים שרוצות למנוע לכשנתיים ומעלה על התקנים. או לנשים שהמניעה קריטית עבורן כרגע, בכל מחיר, גם אם זה לשנה או חצי שנה. תלוי במקרה. זאת מכמה סיבות: עלותו הכספית של ההתקן. הכאב בהחדרה ובהוצאה, והתרגלות הרחם לגוף הזר שבתוכו. ההתרגלות הזו, ועד שהגוף מפסיק לדמם, יכולה להימשך עד חצי שנה. וזה דבר שצריך לומר לנשים לפני כן.

הדבר נכון גם להתקן מירנה, המכיל פרוגסטרון סינטטי. נכון שאחת לחמש נשים שמשתמשת בו תפסיק לקבל ווסת לחלוטין כעבור שנה מהשימוש, אבל אין זה אומר שהיא לא תדמם לסירוגין בחצי שנה הראשונה. יש נשים שנוטות לדמם מהר, מחום, מהתרגשות, ומסיבות נוספות, ואצלן אפשר לדעת מראש שהתקן לא מתאים להן. אולם אצל חלק מהנשים לא ניתן לדעת מראש. יש נשים שמסתדרות מצויין עם התקן, וזה האמצעי הטוב והיעיל ביותר עבורן, והן מאוד מרוצות. אם לא תנסי, לא תדעי...

3) דיאפרגמה- רופאים, כפי שכבר כתבתי בכמה תשובות באתר, נוטים שלא להמליץ על מה שלא מוכר להם, ואין להם מושג איך מתעסקים או מתאימים אותו. זה נכון לגבי כל דבר, ואולי נכון לגבי רובנו. מה שלא מוכר, אנחנו פחות קשורים אליו. יש כאן גם היבט פוליטי, לפחות כפי שאני רואה אותו, של מסר סמוי. הרופא מכיר את גופנו טוב מאיתנו, והוא יודע מה טוב עבורנו. ואנו תלויות בו. אני בספק אם הרופא שמחלק גלולות היה מסכים לקחת גלולות למניעת הריון עבור עצמו, על אף שכבר המציאו אותן. יש כדורים למניעת הריון לגברים. גברים לא ממהרים לקחת אותן, כשם שגם לא נצליח למכור להם נוזל לשטיפה אינטימית בטענה שיש צורך בחומר מיוחד כדי "לנקות" את איבר מינם.

הרבה נשים מדווחות שכשהן מנסות לברר עם הרופא על אמצעים שהם לא גלולות והתקן, הן נתקלות בזלזול בוטה. אני אומרת את זה בצער, ומקווה שזה ישתנה.

יש מדינות בהן דיאפרגמה היא אמצעי מוכר ומומלץ, ונמצא בשימוש רחב ביותר. ואילו כאן, בישראל, בארסנל של הרופאים יש רק גלולות והתקנים. בארצות הברית, למשל, התקן נחשב מוקצה מחמת מיאוס, ואילו קשירת חצוצרות היא האמצעי הנפוץ ביותר.

אי לכך, צירפתי כאן לאחת השאלות את הרשימה שיש בידי לעת עתה, של רופאים המתאימים דיאפרגמות.

לגבי היעילות שלה- 85% בשימוש טיפוסי (שכולל פאשלות משתמש) בשנה הראשונה. עם קוטל זרע בשילוב. והיה אם ההדרכה וההתאמה הייתה טובה, והמוטיבציה של המשתמשת גבוהה, והיא מקפידה על הוראות השימוש במלואן בכל פעם, היעילות עולה לקרוב ל100%. הדבר הזה נכון לגבי כל השיטות. יעילות בשימוש מושלם עקבי, היא קרובה ל100%. גם בשיטות שנחשבות לא יעילות בדרך כלל, כמו ימים בטוחים. אם היו יודעים איך להשתמש בשיטה הזו כמו שצריך, היעילות הייתה גבוהה מאוד. השיטה הזו לא רלוונטית לגבייך כרגע, ואולי לא רלוונטית לדתיות בכלל, וזוהי רק דוגמא כדי להסביר לך את ההבדל בין שימוש מושלם לשימוש טיפוסי.

בברכה, מדפנה מאיר