קדחת בפדואל

חרדה בישוב פדואל - ילדים רבים סובלים מפצעיה המכוערים של ה"לישמניה", המוכרת יותר כ-"שושנת יריחו"

חדשות כיפה אלעד רותם 27/05/08 00:00 כב באייר התשסח

קדחת בפדואל

"מזעזע ומפחיד" כך מגדירה ש (השם המלא שמור במערכת), בשיחה עם כיפה, את המצב בישוב פדואל בעקבות התרבות מקרים של הידבקות במחלת ה"קדחת שחורה", המוכרת יותר בשמה הישראלי - "שושנת יריחו".

על פי דברים שפירסמה אחת הגולשות בפורום הורות ומשפחה בכיפה שהבן שלה נדבק במחלה, מדובר בלפחות 14 מקרים רק בתקופה האחרונה, ולדבריה "כנראה שעוד היד נטוייה...".

"שושנת יריחו" הינה מחלה המועברת באמצעות עקיצות של זבובון החול. שמה של המחלה נובע מעובדה שהעקיצה מתפתחת לתפרחת עור בצורה של שושנה באזור שנעקץ בשל התפתחות רימות הטפיל. הטיפול במחלה זו נעשה רק בחדרי המיון של בתי החולים בארץ, וזאת באמצעות זריקות. במקרים שהטיפול מוזנח עלולות להתפתח צלקות אדומות באזורים נרחבים.

מתפללים שהילד לא ידבק

על פי המידע שמצוי בידי התושבים, שאף אושר על ידי המועצה, המקור למחלה הינו, כפי הנראה, אוכלוסיית שפני הסלע המצויה באיזור פדואל. "המועצה אמרה שהיא תעסוק בדילול השפנים שהם בעצם הנשאים של הטפיל, אבל כנראה שהם די חסרי אונים, ומידי פעם רואים בישוב ילדים מסכנים עם פצעים מכוערים על הגוף, שממש יוצאת הנשמה לראות אותם", אומרת ש.

קיבלתם הנחיות מה כדאי לעשות?

"הם שלחו חוזר בישוב, ואמרו שכדאי להתקין רשתות ולסגור היטב את הבית בשעות הערב ואפילו להדליק מזגנים בלילה, כי אומרים שהם הכי פעילים בשעת בין ערביים".

וניסיתם לפנות לרשויות נוספות?

המרפאה אצלנו דיברה עם משרד הבריאות, והם אמרו שתקופת הדגירה היא בין הסתיו לחורף אז עכשיו אמור להיות רגוע, אבל זה נורא. כולם מאוד מפחדים שזה יגיע אליהם, ואני פשוט מתפללת שהילדים שלי לא יעקצו חס וחלילה. לפחות זה לא מדבק, כך שלא שצריך להישאר עם הילד בבית עד שהפצע עובר, כי פצע כזה יכול להשאר על הגוף בצורה כזו מכוערת גם חצי שנה", מסיימת ש.

יש לציין כי בעיה דומה היתה גם במעלה אדומים ובטבריה, ולאחר מאמץ והשקעה רבה, הבעיה טופלה.

שוברים את הראש

הרשויות אמנם מודעות ומכירות את הבעיה ואף מנסות לטפל בה, אך נראה כי אין מי שלוקח על עצמו את האחריות למצב.

"ד"ר גבי שורץ, הוטרינר הרשותי מטפל כבר לאורך זמן בטפיל הזה שעושה שמות בפדואל", אמרה דוברת מועצה אזורית שומרון, "ובאופן כללי המועצה מטפלת בנושא הזה לאורך זמן מכל הכיוונים ובכל מיני ערוצים, יחד עם משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ורשות שמורות הטבע.

מקור הבעיה הוא אכן יתוש קטנטן בגודל 1.5-4 מ"מ שנקרא זבוב החול, ומרוכז בעיקר בשכונות סמוכות לואדיות. מכיוון שהוא טפיל, ההשערה היא שהוא כנראה מגיע מבעל חי אחר, שהוא כנראה שפני הסלע, כפי ששיערו שהיה גם במעלה אדומים וגם בטבריה.

מכיוון שאת הטפיל עצמו מאוד קשה להדביר, פנינו למשרד להגנת הסביבה וקיבלנו בחודש מרץ התחייבות לתקציב לדילול שפני הסלע בירי. מעבר לכך, התקדמנו תרופה למכה, והתחלנו בפעולות הדילול קודם, עוד לפני שהילדים נעקצו,כבר בסביבות חודש נובמבר.

אלא שמכיוון ששפני הסלע הם חיה מוגנת, קמה רשות שמורות הטבע והגנים וטענה שזה פיתרון לא יעיל, ושרק פעילות ארוכת טווח באמת תסייע, והטילה וטו על המשך דילול השפנים".

ומה לגבי פתרונות אחרים?

"יש ישוב אחר שהתקנו בו רשת, אבל לישוב בגודל של פדואל זה הוצאה של חצי מיליון ש"ח, וצריך לראות מי ישא בעלות, כי זה לא רק אחריות של הרשות המקומית. בנוסף, גם לא בטוח שרשת תפתור את הבעיה כי אולי הזבובים מגיעים ממקום אחר ולא מהשפנים".

אז מה יעשו בינתיים התושבים?

יצא מכתב כיצד להתגונן מפני זבוב החול - רשתות, תכשירים דוחי יתושים, מעקב אחרי מפגעים תברואתיים, ריסוס בתוך הבית, שאיפה מתמדת של האבק בעזרת שואב אבק, והמלצה להפעיל מזגנים ומאווררים שמפחיתים את כניסת היתושים.

כל הגורמים הרלונטיים במועצה, כמו גם מזכיר הישוב, מנסים לשבור את הראש בשאלה מה עושים. בינתיים חוץ מלדווח לתושבים על הנסיונות שלנו, אין לנו מה לעשות, אבל אנחנו לא שוקטים על השמרים לרגע".

בתי החולים לא היו ערוכים

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי "האחריות לביצוע פעולות למניעת/הפחתת המפגע, בין אם דילול שפנים ובין אם הדברה כנגד זבובי חול חלה על הרשות המקומית. מ.א. שומרון קיבלה תמיכה כספית להפחתת מפגעי זבוב החול (לישמניה) ביישוב פדואל ובעוד 4 ישובים סמוכים לו, במסגרת קול קורא לרשויות בנושא הפחתת מפגעי מזיקים לשנת 2008. הכסף מיועד לדילול אוכלוסיות שפני הסלע (החשודים במאגר למחלה), ניטור זבובי חול (הוקטור המעביר את המחלה לאדם) והסברה לתושבים.

נושא הלישמניה מטופל ע"י צוות עבודה בינמשרדי. במקור העבודה על לישמניה טרופיקה הייתה רק לאזור הכינרת ומעלה אדומים, אך בעקבות כמות החולים, השפנים וזבובי החול הקיימים בפדואל הוחלט להכניס גם את פדואל לתוכנית העבודה של התוכנית הבינמשרדית.

בתי החולים באזור לא היו ערוכים לבדיקה הנדרשת, ועל כן מידע על החולים הגיע חלקי ובאיחור. על מנת לתקן בעיה זו, החליט צוות העבודה הבינמשרדי לפגוש את רופא הילדים של פדואל, ובמקביל להוציא פנייה מהמשרד להגנת הסביבה לראש מינהל בריאות הציבור בנושא הדיווח של החולים".