גמ"ח מנין

אחרי שקמה משבעה באזור לא דתי, תוהה האבלה, האם לא הגיע הזמן להקים גם גמ"ח להשלמת מנין אבלים?

חדשות כיפה ויויאן תוהמי 09/11/09 00:00 כב בחשון התשע

גמ"ח מנין
_Nigel-cc-by, צילום: _Nigel-cc-by

שלום,

הנני להעלות בעיה כאובה ודחופה, שעד כה לא נתנו עליה את הדעת במקומות רבים. כדתייה המתגוררת בסביבה דתית, מעולם לא נחשפתי לעומק הבעיה שכן עד כה לא נתקלתי בה.

אמי עליה השלום נפטרה לפני מספר ימים, הדין הוא לשבת שבעה בבית הנפטרת. בשל כך מצאנו עצמנו יושבים בבאר-שבע, בליבה של שכונה חילונית. אומנם לא אלמן ישראל, ובמקום קיים בית הכנסת, אולם הוא נפתח רק בשישי שבת ובשאר השבוע נעול בסוגר ובריח. במהלך השבעה, יום יום, מצאנו עצמנו מחפשים בנרות גברים להשלמת מניין, הדבר עלה בכוחות נפשיים עצומים, בבכי ובעוגמת נפש מרובה.

כדתייה בישוב דתי, אני זוכרת כיצד כאשר נודע על נפטר/ת, היו נערכים כל אנשי המקום כולל בתי כנסת והעתיקו מושב תפילתם לבית הנפטר/ת.

ואילו כאן, מי שכן הגיע לשבעה היו סוכנים למיניהם, שהשמועה על מות אימי הגיעה לאוזנם, ונסו למכור לנו מצבות וכדו. אולם מצד מוסדות הדת אָיִן. איש לא שאל האם אנו מעוניינים בעזרה להשלמת מניין. המצווה היא עצומה, וכל העושה זאת יבורך מלמעלה ומלמטה.


ודאי תאמרו שיהיה עלנו לבקש זאת, אולם עליכם לדעת כי אנשים באבלם כל זמנם נטרף בצער ואין ביכולתם להתקשר או לחפש למי לפנות. לצערי מוות אינו צפוי.

בדרך לא דרך, גייסנו אנשים להשלמת המניין, אולם ידוע לי על משפחות רבות שוויתרו על תפילה בבית הנפטר/ת בשל חוסר באנשים. לא משנה אם האדם דתי או חילוני, במהלך השבעה כולם כמהים לחזור למקורות ולעשות ככל יכולתם למען מנוחת המת. בכל הארץ ישנם גמח"ים נפלאים ונהדרים בכל נושא, מדוע לא יקום גם גמ"ח מניין בכל עיר?

עברנו את השבעה בהרבה כאב, ותקוותי היחידה היא לחסוך את הצער ממשפחות נוספות. הרימו את הכפפה, ופתרו את הבעיה, זהו באמת חסד של אמת.


בברכה,