מומלץ לתכנן ולהתכונן לכל מצב (ארוחת חג, טיול וכדומה) באופן מיטבי. מספר שעות טרם ארוחת החג בצעו פעילות גופנית, הפעילות מביאה לרמות סוכר נמוכות יותר מספר רב של שעות לאחריה בדרך כלל. לחילופין, ניתן לצעוד לאחר הארוחות (אך לא מיד לאחריה מאותה סיבה גם כן).
היצמדו לתכנית הטיפול התרופתית שלכם.
שאלו את המארחים מהו התפריט המתוכנן לארוחת החג, בדרך זו תוכלו לתכנן מראש אילו מנות לבחור או שתוכלו לבדוק מהי תכולת הפחמימות במאכל זה או אחר (למשל כמה פחמימות יש בקציצת גפילטע פיש).
הכינו אתם מאכל אחד או תבשיל שאתם יודעים בוודאות את הרכבו התזונתי. עדיף כמובן שהמאכל יהיה דל פחמימות ועל טהרת הירקות או החלבונים.
במידה ואכלתם את תכולת הצלחת אותה מילאתם לעצמכם, (כולל מנות ראשונות לפני כן), קומו מהשולחן, עזרו לפנות או התיישבו ליד אדם אחר שסיים לאכול. המטרה היא שלא תמשיכו לאכול רק כיוון שהאוכל מצוי על השולחן, שכן בד"כ זה ידרוש מכם תוספת של אינסולין.
עבור סוכרתיים מסוג 2 אשר אינם מזריקים אינסולין מומלץ לוותר על הקינוח. שילוב הפחמימות בארוחה עם הקינוח המתוק עלול לגרום לעלייה משמעותית ברמות הסוכר לאחר הארוחה. סוכרתיים מסוג 1 יכולים "לכסות" את הקינוח עם אינסולין.
במידה ואתם בוחרים לשתות אלכוהול, הגבילו את הכמות וזכרו כי אלכוהול "נקי" נוטה להוריד את רמות הסוכר. מסיבה זו נטרו את הסוכר גם מספר שעות לאחר הארוחה.
בחרו בשתייה לא ממותקת כמו מים, סודה, משקה דיאטטי תוסס וכדומה.
הגבילו את כמות הפחמימות שתאכלו בארוחה כיוון שלהן ההשפעה העיקרית על רמות הסוכר. דוגמאות לפחמימות: אורז, תפ"א, פסטה, בורגול, אטריות או קניידלך במרק, חלה וכדומה.
הדרך הטובה ביותר להבין את השפעת המאכלים השונים על רמת הסוכר היא באמצעות בדיקת הולטר סוכר להתאמת תזונה אישית באמצעותה ניתן להבין טוב יותר את התנודתיות ברמות הסוכר שלכם, את השפעת המאכלים השונים על רמת הסוכר בדם ולדעת מתי לצפות לעלייה או ירידה.
להלן מספר דוגמאות של מאכלי החג, והאופן בו ניתן לשפרם מבחינה תזונתית, על מנת שיכילו פחות סוכר או שיכילו סוכר בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר או שיכילו פחות שומן.
גפילטע פיש |
עם פירורי לחם |
עם קוואקר |
צימעס |
גזר עם סוכר לבן או חום וצימוקים |
|
תפוח עץ בדבש |
תפוח עץ בדבש |
|
סלט עם חתיכות פרי |
חסה, עלי בייבי, רוטב עם סוכר או סילאן, חתיכות פרי (רימון / תמר / תאנה / תפ"ע / אגס) |
|
תבשיל עם בשר ראש או כבש |
בשר ראש או כבש |
בשר הראש והכבש מכילים אחוז גבוה של שומן רווי אשר בצריכה גבוהה מקושר להתפתחות מחלות לב וכלי דם. מומלץ להעדיף נתחי בקר רזים כמו כתף, פילה, פילה מדומה או סינטה. |
עינת מזור- בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת.