בריא אבל לא לכולם

סיבים תזוניים בהחלט עשויים לעזור לגופכם, אבל תתפלאו לשמוע כי כמו דברים נוספים יש כאלו שדווקא יסבלו מהם

חדשות כיפה שרה בר אשר 15/05/12 16:49 כג באייר התשעב

בריא אבל לא לכולם
tinou bao-cc-by, צילום: tinou bao-cc-by

ישנם מאכלים שזכו בתואר- מאכלים בריאים. ובכל זאת, הם לא בריאים לכולם. בטור הפעם אתמקד בכמה מהם.

סיבים תזונתיים

למה זה בריא? הם מסייעים בפעילות המעי ומשמשים כלקסטיבים טבעיים. הם מקטינים את ספיגת השומן מהמעי לדם. הם עוזרים באיזון הסוכר. הם מגדילים את נפח ומשקל הצואה וגורמים לפינוי מהיר שלה. הם יוצרים תחושת שובע ולכן הם טובים בתהליך ההרזיה. בנוסף, נמצא אותם בפירות, בירקות, בדגנים המלאים, באגוזים ובקטניות. כך שמי שאוכל אותם על הדרך נהנה גם מרכיבים בריאים נוספים.

למי זה לא טוב? בזמן התקף של מחלת קרון או קוליטיס (אלו הן מחלות מעיים דלקתיות) אסור לאכול מאכלים עתירי סיבים. כיוון שהם עלולים לגרות ולפצוע עוד יותר את דופן המעי. כתוסף מזון הם לא מומלצים לאנשים עם מעי רגיש. צריכה עודפת שלהם עלולה לגרום לגאזים ולאי נוחות. בנוסף, תוסף של סובין חיטה עלול לפגוע בספיגת המינרלים בגוף.

שורה תחתונה
הסיבים התזונתיים טובים כמעט לכולם כחלק מהתזונה. ואילו תזונה דלת סיבים הינה מקור להרבה מחלות. הם עוזרים לאנשים עם מעי רגיש, כשהם מגיעים מהתזונה ולא כתוסף מזון. אבקה של סיבים תזונתיים טובה בעיקר במצבים של עודף כולסטרול, נטייה לאבנים בכיס מרה, סוכרת, עצירות, הרזיה ( אך לא לכל המרזים).

משפחת הסולניים

למה זה בריא? בני המשפחה הם: חצילים, עגבניות, תפוחי אדמה, פלפל ופפריקה. שמם הטוב יצא למרחקים. ולכן, יקצר המקום כדי לספר בשבחם.

למי זה לא טוב? לאנשים שסובלים מדלקת מפרקים - אוסטאוארטריטיס. שמתבטאת בשחיקת סחוסים. במצב זה הימנעות מאכילת ירקות אלה תפחית מאוד את הכאבים.

שורה תחתונה
אולי נראה לכם שאי אפשר להכין סלט ירקות ללא עגבנייה, צ'יפס ללא קטשופ, חריימה ללא רסק עגבניות ופפריקה, או אנטיפסטי ללא חצילים. אך ההתנזרות מכל אלה, תגרום למפרקים השחוקים שלכם להודות לכם.

משפחת המצליבים

למה זה בריא? ירקות מצליבים כמו לפת, קולורבי, צנון, צנונית כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים וכרוב סיני. מכילים כמות מפוארת של סיבים, ויטמין C ואת המינרל סלניום, שהינו נוגד חמצון חשוב. בנוסף, אכילת ירקות מהמשפחה הזאת נמצאה קשורה בהגנה מפני סרטן המעי הגס.

למי זה לא טוב? אם אתם סובלים מגאזים, מוטב שתמעיטו בצריכתם או שתטפלו בבעיית הגאזים. במצב של תת פעילות של בלוטת התריס מומלץ להימנע מהם. אך יש אומרים שאפשר לאכול אותם כשהם מבושלים.

שורה תחתונה
מדובר במשפחה מיוחסת ומאוד מזינה. אם אינכם יכולים ליהנות מיתרונותיה בשל בעיה בריאותית, כדאי שתטפלו בבעיה.

בריאות מעל לכל (צילום: dullhunk-cc-by)

תרד

למה זה בריא? התרד מכיל כמות יפה של סיבים תזונתיים וכלורופיל, ויטמין A, ויטמיןC , ויטמין K וחומצה פולית. כמו גם מינרלים מסוג סידן, אבץ, אשלגן, ומגנזיום. עם כי, למרות מה שלמדנו מפופאי, התרד תורם לנו מעט ברזל. נוסף על כך, הוא מספק בסה"כ 10 קלוריות ב- 100 גרם.

למי זה לא טוב? כיוון שהתרד מכיל חומצה אוקסלית המוכרת גם בשם Ethanedioic acid. החומצה הזאת עלולה לגרום לסוג מסוים של אבנים בכליות, היא עלולה לשקוע במפרקים וכן היא מפריעה לספיגת המינרלים.

שורה תחתונה
אם אינכם סובלים מדלקות מפרקים או מנטייה לאבנים בכליות, אתם יכולים לשלב את התרד בתפריט היומי. אם אתם נוטלים תוספי תזונה כגון סידן, מגנזיום, אבץ, או ברזל המתינו כשעתיים מרגע הנטילה עד שתאכלו תרד. (זאת, למרות שהתרד עצמו מכיל את המינרלים הנ"ל).

שרה בר אשר, נטורופתית, מרצה לתלמידים בנושא תזונה נכונה בבית הספר, באולפנות ובישיבות התיכוניות. כמו כן מרצה בנושא אורח חיים בריא, תעשיית המזון ותזונה על פי הרמב"ם