6 שעות לימוד תורה בשבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 22/04/24 09:30 יד בניסן התשפד

שאלה

שלום וברכה,

שבת אחת בא אליי בן דודי בגילי שאבא שלו נהרג בתאונה. ואני רציתי לקיים את החובה של 6 שעות בשבת אבל אז סבתא, סבא, אמא, אח שלי לחצו עליי שאני אשחק איתו כי הוא יתום והוא לא היה בא אם לא הייתי משחק איתו, עד שאמא שלי לקחה אותי לחדר וכעסה עליי מאוד שאני ממשיך ללמוד ולא משחק איתו ושהוא יתום וזה מצווה יותר גדולה. נשברתי ושיחקתי איתו... ולא קיימתי את המצוות חובה 6 שעות בלימוד תורה. האם לעתים רחוקות כשבן דוד שלי בא ואני משמח את בן דודי שאין לא אבא אני פטור ואף עדיף שאלמד פחות מ6 שעות תורה בשבת, כדי לשחק ולשמח אותו (+לכבד את אמא שלי ולהקשיב לה)? אם אני לא פטור, האם יש לרב עצה מה לעשות, כי אני יודע שאם אעשה את זה שוב, יכעסו עליי יותר.

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין דין כזה של שש שעות תורה בשבת, יש מי שחושב כך ונוהג כך, ברור שזה טוב וקדוש, אבל זו לא חובה הלכתית, ולא הוזכר בראשונים ובפוסקי ההלכות, יש בזה מנהגים טובים, ולכן זה רק דבר שאדם רוצה ויכול, אבל אם יש יתום בודאי שלשמח יתום ומסכן יש בזה מעלה גדולה ואין צריך לכך אפילו התרת נדרים, שאין זה ממנהגי ישראל שנהגו בהם רבים, אלא יש שלומדים שש שעות יש שלומדים 12 שעות, כל אדם כפי יכולתו, חציו לכם וחציו לכם.

חג כשר ושמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ