למה מתפללים ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/04/17 06:27 ז בניסן התשעז

שאלה

שלום הרב , אשמח אם תבהיר לי למה מתפללים ? הרי אם יש לך תפקיד במה תעזור שתתפלל ?

תשובה

שלום וברכה

השאלה החשובה לך מחייבת כתיבת ספר שלם, ואינה מתאימה לתשובה קצרה באתר זה. אכתוב לך רק את המצפן לשאלה זו, ואם תרצה להרחיב בנקודה מסוימת - אשמח:

כמו נושאים רבים בעולמה של היהדות, התפילה בנויה כפירמידה. אנו מתפללים בראש ובראשונה כי הקב"ה ציווה להתפלל אליו, לדעת הרמב"ם, והתפילה היא עבודה שבלב, כלומר: עבודת הקב"ה שעיקרה הוא תהליכים פנימיים של התקרבות אליו ותפילה אליו.

אולם, גם אם לא הייתה מצווה להתפלל - היינו מתפללים, שכן זו הדרך שלנו לפתוח את עולמנו בפני הקב"ה, ולומר לפניו את מה שמתחולל בתוך עצמנו. התפילה היא אפוא צורך נשמתי ראשונני של האדם.

קומה נוספת לתפילה היא מה שלימד אותנו הקב"ה, בתחילה דרך סיפורי התנ"ך, כי אחת הדרכים לשנות את ההנהגה האלוהית היא התפילה. חשוב להדגיש כי אנחנו לא מספקים מידע חדש לקב"ה - שכן הוא יודע הכל, אלא אנחנו פועלים לאור הדרך שבה הקב"ה מנהיג את עולמנו. הקב"ה לימד אותנו כאמור כי התפילה היא אחת הדרכים לשנות את המציאות, וכי הוא "שומע תפילה", ומכוחה של תפילת אמת יש השפעה על מאורעות המתחוללים בחיינו.

ויש כמובן עוד קומות גבוהות לפירמידה הזו.

כל טוב, ולוואי ותיעננה תפילותינו ברצון