דיבור חול בשבת | הכנה משבת לחול

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/03/17 15:08 כח באדר התשעז

שאלה

שלום הרב שוקרון, יש לי 2 שאלות בנושא שבת,

1-לגבי איסור תיכנון בשבת,האם האיסור הוא לדבר משהו שלא תיכננתי עם חברים או משפחה לפני שבת, או שהאיסור או לדבר גם על דבר שכבר נקבע לאחר השבת עוד לפני השבת?

לדוגמא אם במוצאי השבת יש איזה הופעה או משהו כזה וקבענו כבר בחמישי ללכת או אפילו אם לא קבענו ללכת האם מותר לדבר על ההופעה הזאת?

2-יש לי בבצפר מטלה לקרוא ספר באנגלית ואחר כך לעשות עליו סוג של סיכום כזה,האם מותר לי לקרוא את הספר בשבת ולעבוד עליו רק לאחר השבת,או שזה אסור?

תודה רבה ושבת שלום!

תשובה

לשואל שלום

יישר כוחך על השאלות החשובות והבירור.

1. [אין לדבר בשבת על דברים האסורים בשבת עצמה], גם אם נקבעו טרם השבת. שנאמר: "וְכִבַּדְתּוֹ מֵעֲשׂוֹת דְּרָכֶיךָ מִמְּצוֹא חֶפְצְךָ [וְדַבֵּר דָּבָר]", ופירשו חכמים: "[שלא יהא דבורך של שבת כדבורך של חול]".

לעומת זאת, מותר לדבר ולא להזכיר מלאכות האסורות. לדוגמא: אסור לומר "מחר אדבר עם פלוני בטלפון", אבל מותר לומר: "מחר אדבר עם פלוני".

(מקורות: ישעיה פרק נח, יג | בבלי שבת דף קיג, א | שולחן ערוך סימן שז)

2. [זוהי הכנה מקודש לחול האסורה]. שהרי הקריאה בשבת נועדה לשם "חיסכון" הזמן ביום חול. מצא זמן בימות החול לעשות זאת, והקדש את השבת לעונג רוחני, לימוד תורה, תפילה וזמן איכות משפחתי.

(מקורות: בבלי שבת דף קיג, א | משנה ברורה סימן שב, יט)

שבת שלום ומבורך!