כלים בשריים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/02/17 13:17 ב באדר התשעז

שאלה

סיר בשרי, שבו מבשלת בשר וגם בצל, האם לאחר 24 שעות אפשר לעשות משהו פרווה ואפילו לאכול בסעודה חלבית, למשל חביתה בסיר הנ"ל ולאכול בתוך סעודה חלבית? האם אחרי 24 שעות טעם בשרי עובר?

במידה וכן, האם מותר להשתמש בכלים סכין, מזלג, כף נקיים בתוך 24 שעות, כדי לעשות חביתה, לערבב למשל בתוך סיר את החביתה? או שחייב להיות לאחר 24 שעות, האם כמו לסירים יש חשיבות 24 שעות, האם גם לצלחות , כפות יש חשיבות של 24 שעות?

אני ספרדייה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התשובה של הרב אליקים לבנון
הלכות בשר וחלב מתוך שו"ת ארזי הלבנון
http://www.yelm.co.il/show.asp?id=31844

1. סיר נקי בן יומו ( שבשלו בו בשר ב- 24 שעות אחרונות) שבשלו בו מאכל פרווה:
א. לכל הדעות מותר לאכול את המאכל חם בכלים חלביים.
ב. לאשכנזים, אסור לאוכלו עם חלב ממש (בדיעבד אם נתערב בחלב, מותר).
ג. לספרדים- אם נתבשל כנ"ל, מותר לאוכלו עם חלב.
אין לבשל לכתחילה בסיר בשרי על מנת לאכול עם חלב!
ד. מאכל שנצלה בכלי בשרי, יש מחמירים יותר מבישול, וסוברים שלכל הדעות אסור לאוכלו עם חלב (ש"ך), אבל יש מתירים (חכמת אדם).

2. סיר נקי, שאינו בן יומו שבישלו בו מאכל פרווה:
לכל הדעות מותר לאוכלו עם חלב.
לאשכנזים, אין לבשל כנ"ל לכתחילה , כדי לאוכלו עם חלב.
לספרדים, מותר אפילו לבשל על מנת לאכול עם חלב.
אם טגנו בצל או מאכל חריף בכלי זה, אע"פ שאינו בן יומו, כל התבשיל הופך להיות בשרי, ואסור לאוכלו עם חלב.
עוגת פרווה שנאפתה בתנור חלבי, מותר לאוכלה לאחר סעודה בשרית מיד.

הכלים שבהם מערבבים את האוכל בתוך הסיר דינם כמו הסיר.