לא יתן לאכול אלא למי שיודע בו שיברך

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 31/01/17 04:50 ד בשבט התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

נאמר בקש""ע סימן קסט-קע סעיף א: ""לא יתן לאכול אלא למי שיודע בו שיברך. אולם אם בא לביתו אורח נכבד שאינו שומר תורה ומצוות, אבל מוקיר את התורה ולומדיה, ואם לא יכבדו באיזה כיבוד יגרום הדבר שהאורח ישנא את לומדי התורה, ואם ידרוש ממנו לברך או ליטול ידיו יפגע ויבוא לידי שנאת שומרי התורה, יש להקל ליתן לפניו כיבוד מאכל ומשקה, אף שאינו מברך. ונכון שהוא עצמו יברך בקול רם ויאמר לאורח שישמע והוא מוציא אותו ידי חובה. [ילקו''י שם, עמוד קלט, ועמוד צא]. ""

להלן שאלתי.

אני אדם שחזרתי בתשובה, ואשתי עדיין לא.

1. האם אני לא יכול להגיש לאשתי מזון כי היא לא מברכת?

2. האם חברים שלנו חילוניים שמגיעים לביקור, אני לא יכול להגיש להם מזון?

שהרי העניין שאני אברך עבורם נאמר רק לאדם מכובד שמגיע לביקור, ואני הערכתי שלא מדובר על סתם חברים שמגיעים לביקור.

תודה,

תשובה

שלום
אני חושב שכוונתו שבכל מקום שיכול לצאת מזה תקלה, כלומר, שאי הגשת האוכל תגרום לכעס, ריחוק, עוינות וכיוצא בזה, אפשר להקל בזה ולהגיש (ועדיף כמובן לברך בקול). וכך מקובל בקרב הפוסקים.
לכן לאשתך בוודאי תגיש, ולחברים בהתאם למה שכתוב לעיל.
כל טוב