שאלה במגילה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 17/01/17 11:32 יט בטבת התשעז

שאלה

שלום לרב מישהו שאל אותי שאלה במגילת אסתר ולא ידעתי לענות אז אני שואל כאן .

למה אסתר מבקשת ממרדכי היהודי לצום שלושה ימים ולא לאכול ולשתות אבל זה אותו דבר?

אודה לרב אם יענה לי מהר

תשובה

ב"ה

שלום.

שאלה יפה שאל אותה ה"מישהו" הזה.
שאלה זו נשאלה לפני כ500 שנה ומופיעה בספר "מנות הלוי" לרבי שלמה הלוי אלקבץ.

ואכן יש כפילות בפסוק "לֵךְ֩ כְּנ֨וֹס אֶת־כׇּל־הַיְּהוּדִ֜ים הַֽנִּמְצְאִ֣ים בְּשׁוּשָׁ֗ן [וְצ֣וּמוּ עָ֠לַ֠י וְאַל־תֹּאכְל֨וּ וְאַל־תִּשְׁתּ֜וּ ]שְׁלֹ֤שֶׁת יָמִים֙ לַ֣יְלָה וָי֔וֹם גַּם־אֲנִ֥י וְנַעֲרֹתַ֖י אָצ֣וּם כֵּ֑ן וּבְכֵ֞ן אָב֤וֹא אֶל־הַמֶּ֙לֶךְ֙ אֲשֶׁ֣ר לֹֽא־כַדָּ֔ת וְכַאֲשֶׁ֥ר אָבַ֖דְתִּי אָבָֽדְתִּי"

והתשובה היא שביג בניסן הופל הפור להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים וביד בניסן ניתנה (הדת)הרשות לבצע את זה ואז אסתר המלכה מבקשת לקיים צום של חזרה בתשובה למשך שלושה ימים ואז מרדכי שואל אותה הרי חייבים לאכול כזית מצה ?והיא עונה לו ["ואל תאכלו כזית מצה"] והוא שואל לגבי שתיית 4 כוסות והיא עונה לו ["ואל תשתו 4 כוסות" ] וגם היא כמלכה תצום ולא תאכל כזית מצה ולא תשתה 4 כוסות .

עיין בספר מנות הלוי הנ"ל.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.