האם נכתב על הבן אדם עם יהיה עשיר או עני

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 06/01/17 10:30 ח בטבת התשעז

שאלה

כבוד הרב שלום .

יש שאלה שמציקה לי המוןעם נכתב על בן אדם עם הןא יהיה עשיר במה הוא יעסוק או שיהיה עני ולא היה

לו כלום

נגיד בן אדם עני ונכתב עליו להיות עשיר אז הוא היה עשיר בדרכים שונות ונגיד פה בישראל ה שאתה מרויח בישיבה אתה תרויח גם בעבודה כי זהה מה שקבע אלוקים לא

תשובה

שלום
כל מה שיש בו איזשהו צד של בחירה,זה לא כפוי על האדם מלעמלה. כיון שהקב"ה רוצה שיבחר בטוב.
יש דברים שוודאי נגזרו על האדם מלמעלה, כמו הגובה, צבע העור וכיוצא בזה.
ביחס לעושר ועני, ודאי שיש בזה השגחה, כמו שאומרים בתפילה בימים נוראים "מי יעשיר ומי יעני", אבל זה מסוג הדברים שיש לאדם השפעה עליהם, גם בהשתדלות שלו, וגם במעשיו הטובים או הרעים, שמשפיע על איזה שפע יבוא עליו מהשמים.
כל טוב