מספר שאלות

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 28/12/16 23:01 כח בכסלו התשעז

שאלה

יום טוב כבוד הרב.

1. האם עשיית גרסת כיסוי (קאבר), כלומר, לשיר שיר/ לנגן מוזיקה שלא המצאתי, בשינוי כלשהו, להעלות ליוטיוב, (ולהרוויח מכך כסף) נחשבת גנבה? והאם מותר להקשיב לקאברים שאחרים העלו?

2. האם להגיד דבר כמו "אבוא מחר" נחשב נדר?

3. האם להגיד דבר לא מדויק, נחשב שקר? לדוגמה, להגיד ש90% מהשנה התרחש דבר מסוים, אך לבסוף מתברר שזה היה רק 85%.

תודה רבה.

תשובה

שלום
1. בפשטות שימוש בדבר שיש עליו זכויות יוצרים בעייתי. בהנחה שהשינוי במנגינה אינו משמעותי, וזה נחשב עדיין לזכויות יוצרים, זה אסור.
לגבי האזנה - יש שיטות שונות בעניין. עיין בתשובות הרבות מספור שניתנו גם כאן בכיפה, וגם במקומות אחרים, כגון אתר 'ישיבה' ואתר 'דין'.
2. כמובן, שראוי לומר לפני דבר כזה 'בלי נדר' או בע"ה. אני מעתיק לך תשובה של הרב ליאור בעניין -
"שאלה:
לפני מה צריך לומר "בלי נדר" (רצון טוב לקיים מצוה, דברי מותרות, כגון אני אסע/אקנה מחר בחנות וכו’)?

תשובה:
כאשר הנך רוצה לעשות דבר מצוה או מעשה טוב, תאמר לפני זה "בלי נדר". אבל לפני דברי הרשות, לא נראה לי שצריך לומר "בלי נדר"."
3. אם חשבת שמה שאתה אומר נכון, זה איננו שקר. גם בזה ראוי לומר בלשון מסופקת, דברים שאינם וודאיים. כמו שאמרו חז"ל "למד לשונך לומר איני יודע שמא תתבדה ותאחז"
כל טוב