זכות הצבעה בקהילה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/12/16 20:23 כו בכסלו התשעז

שאלה

בעמותת בית הכנסת, ...., יש חברי עמותה, שבעבר גדלו בקהילה, אך נכון להיום, זה מספר שנים, שהם לא גרים בגילה, ואינם חיים בקהילה. הם ממשיכים לשלם את דמי החבר, מה שמקנה להם זכות הצבעה והחלטה בחיי בקהילה, על פי תקנון העמותה. שאלתי האם על פי ההלכה, מי שלא חי בקהילה, רשאי להשתתף בקבלת החלטות הנוגעות ומשפיעות על חיי הקהילה?

....

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו צריכה להיות מוכרעת על ידי הקהילה עצמה.
בדיוק כפי שהאסיפה המכוננת של מדינת ישראל החליטה מיהו בעל זכות הצבעה. היא גם דנה היום בשאלת הצבעה של אזרחי ישראל המתגוררים בחוץ לארץ שנים רבות ומבקשים להצביע בחו"ל, וכדו'. אלה דברים שהם יסודות של הקהילה, והקהילה צריכה להכריע על כך.
אלו כללים שצריכים להיות קבועים, לא מניפולטיביים. ולא מנוצלים לאור נושא מסוים העומד על הפרק - אלא קבועים ויציבים.

באופן אישי, אני נוטה לעמדה שמי שאינו מושפע מתוצאות ההצבעה לא ראוי להשתתף בהצבעה עצמה. לאור זה, אם אכן אתה מתאר את המציאות בצורה מדויקת - איני חושב שעל אדם שלא מתפלל בקביעות בבית הכנסת להשתתף בהצבעה. זה נראה לי עיקרון יסודי. אולם, כאמור, לא אני צריך להחליט בשאלה זו אלא הקהילה עצמה.

כל טוב ומציאת שלום