בצער תלדי בנים - מדוע אצל חיות?

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 30/11/16 17:54 כט בחשון התשעז

שאלה

שלום רב,

ידוע כי עקב חטא אדם הראשון נגזר על חוה כי "בצער תלדי בנים".

מדוע אם כן אנו רואים צער זה גם אצל החיות? במה חטאו וכיצד הם קשורים?

תודה.

תשובה

שלום וברכה,

חווה היא 'אם כל חי' - לרבות בע"ח. לכן, אם היא נתקללה, אז גם כל אלו 'שמתחתיה'. אולם, לא אצל כל בע"ח יש צער בלידה, אך לחלק נכבד מהם. וצריך עיון האם הצער שווה בין האדם לבע"ח.

להרחבה:
קיים יחסי גומלין בין האדם לבין בע"ח, כך שמדרגתו המוסרית של האדם משפיעה על בע"ח. לדוגמא, על דור המבול דרשו כי האדם שיחת את דרכו ועקב כך גם האדם. וכן, למדו חז"ל "וירדו בדגת הים", אם בנ"א זכו- הם רודים בבע"ח, ואם לא - אז בע"ח רודים באדם!

לא בכדי האדם מכונה נזר הבריאה, לתפקיד רם המעלה ישנה חובה ברורה - היה אדם! ולא תשפיע על המציאות כולה.

ברכה וצלחה
יוגב כהן
הר ברכה