היחס הראוי לעשו הרשע

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 27/11/16 12:05 כו בחשון התשעז

שאלה

שבוע טוב

רציתי לשאול את הרב בנושא היחס של התורה לעשו.

יצחק אהב אותו, וגם בפשט לא רואים שהוא כזה רשע.

מצד שני חז"ל אומרים שהוא רשע ענק. מצד שלישי הוא כן קבור במערת המכפלה.

מי הוא?

תשובה

שלום

המהר"ל, הגר"א, החתם סופר, ומרן הרב זצ"ל, כולם כתבו בסוגיה זו מגמה אחת-
בעולם מושלם, עשו חי בשלום עם יעקב ומשלים את הצד החומרני בעולם. לכן כתוב שני גויים בבטנך ודרשו על אנטונינוס ורבי.
אך ברגע שיצא עשו לעולם, ממעייך יפרדו, הטומאה חלה בו והוא אינו משמש ככלי טהור לישראל.
לפיכך יעקב היה צריך ללבוש בגדי עשו, ויצחק הרואה הפנימי ראה את האמת העתידית, בעוד רבקה ראתה גם את ההווה השבור המצריך תחפושות בבגדי עשו.
במעשה התחפושת, יצחק נתן ליעקב ברכת עשו שאינה ברכת הברית של אברהם אלא ברכת החומר, ואת ברכת הברית נתן ליעקב כשהלך פדנה ארם.
לכן ראש עשו מצוי במערה, שיש בו יסוד של אור נגה לעניינם של ישראל, לעתיד לבוא כשירעו זרים צאננו, והיתה להשם המלוכה.

כל טוב