דיני ממון

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 20/11/16 09:13 יט בחשון התשעז

שאלה

שלום.

יש בבעלותנו דירה אותה הצענו למכירה.

הגיע אדם רציני, נפגשנו, וסגרנו בעל פה שמתקדמים למכירה.

עורכי הדין העבירו טיוטות חוזה בינהם, אך טרם נקבע מועד לחתימת חוזה.

אישתי התחרטה והחליטה לא למכור.

שוחחתי עם הקונה והוא טען שאיננו יכולים לבטל כלום כיוון שהוא הוציא כסף ושילם לעורך הדין, והיו לו הוצאות נוספות וכו.

אשמח לדעת אם ע''פ דין תורה יש לי איזה חיוב כלפיו או לא?

ראוי לציין שלא נחתם ביננו שום דבר.

בתודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

בביטול מקח יש שני שלבים. א. דין קבלת קללה של מי שפרע מדור המבול. ב. מחוסרי אמנה ואין רוח חכמים נוחה הימנו.
דין מי שפרע שייך רק לאחר נתינת מעות לפני עשיית פעולת הקניין, כגון אם עשו זכרון דברים וכדומה, אבל כל זמן שפעולות אלו לא נעשו אין דין מי שפרע.
דין מחוסרי אמנה, הוא לאדם שהבטיח בפיו למכור שראוי לעמוד בדיבורו. ברור שדין מחוסרי אמנה הוא יותר מדין מי שפרע.
בנידון שלכם לא היה זכרון דברים אלא דברים בעל פה ועל כן הדיון השייך הוא רק מחוסרי אמנה.
בנידון של מחוסרי אמנה, כאשר יש הפסד ממוני (כגון שהמקח התייקר) נחלקו הראשונים האם יש בזה מחוסר אמנה (עיין רמ"א סי' רד סעי' יא) ובייחוד נראה שאם האשה חזרה בה מהמקח וזה הפסד גדול נראה שאין בכך איסור של מחוסר אמנה.
אמנם אם נגרם נזק לקונה, למרות שכנראה רוב הנזק הוא עקיף וגרמא שאין מחייבים בדיני ממין, כאן כדי להשקיט את המריכה כדאי להגיע לפשרה ולשלם כדי ששארית ישראל לא יעשו עולה, ויעמדו בדבורם.

שבת שלום
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ