זהות יהודית

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 31/10/16 14:55 כט בתשרי התשעז

שאלה

מה המקור בתורה שהדת היהודית שמקבל הנולד הוא מצד האם?

ולמה הצד של הגבר לא תופס אם באיבר הרבייה שלו יש סיממן יהודי שיכול להיות שזה גם דבר שאמור להספיק לקביעת דת.

ולמה לא מספיק לקבוע זהות יהודית על פי צד אחד בלבד?

תשובה

שלום

זו גזירת כתוב, דאמר קרא- 'כי יסיר את בנך מאחרי'. בנך הבא מישראלית קרוי בנך, ואין בנך הבא מן העובדת כוכבים קרוי בנך, אלא בנה.
ולעיל מיניה כתיב 'בתך לא תתן לבנו ובתו לא תקח לבנך', וסמיך ליה 'כי יסיר את בנך', מדלא כתיב 'כי יסיר את בתך' משמע דבן הנולד לעובד כוכבים מבתך קאמר שיסירנו העובד כוכבים מאחריו, ושמעינן דבן בתך אפילו מן העובד כוכבים קרוי 'בנך'. - גמ' ורש"י קידושין סח:
ועיין שם תו'ס ד"ה בנך, בשני פירושים אחרים של ר"ת בגמרא זו.

מבחינה רעיונית- האשה היא עיקר הבית, כמבואר בגמרא בכמה מקומות וגם בפשטי כתובים, ולכן המשפחה נגררת אחריה ולא אחרי הגבר שעובד מחוץ לביתו רוב הזמן.

כל טוב