ברית מילה ע"י חילוני או אשה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 27/10/16 20:49 כה בתשרי התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב.

השבוע הייתי בברית מילה של קרוב משפחה.

ובברית, במקום מוהל מוסמך דתי שאני רגיל שיהיה, היה רופא (ד"ר) אורולוג חילוני ששם כיפה ויחד איתו עוזרת חילוניה.

טקס הברית היה שונה מהנוסח שאני רגיל אליו (לדוגמא לא אמרו את הקטע של "ואומר לך בדמיי חיי", וגם הוא דיבר בין הברכות), וגם את הברית עצמה עשו במקום אחר ולא על רגלי הסנדק.

עכשיו יש לי שני שאלות:

1. האם הברית הזו הייתה בכלל כשרה ולפי ההלכה היהודית.

2. הבנתי שהעוזרת שהייתה עימו רוצה גם ללמוד ולהיות "מוהלת".

האם לפי ההלכה בת יכולה לברך ולמול?

בתודה מראש

תשובה

שלום

א. אם הוא נכנס לגדר מומר במעשיו, נחלקו הפוסקים אם מותר להניח לו למול או אסור, ולמעשה יש להמנע מלתת לו למול, אלא אם אין מוהל אחר והמומר עצמו נימול, שאז יש להקל.
אם המומר מל, לדעת רמ"א חייבים להטיף שוב דם ברית ע"י יהודי כשר, ולדעת רעק"א אין צורך. והלכה כבתראי.
הפסוקים וההפסק בברכות אינם לעיכובא, אך כמובן עבר עבירה.

ב. נחלקו בזה התו'ס והרי"ף, ולמעשה לכתחילה אשה לא תמול, ובשעת הדחק היא כשרה למול. שעת הדחק הוא כגון שאין מוהל במרחק רב.

כל זאת באשה יראת שמים כשאין ברירה ואין מי שיודע למול אלא היא, אך אם היא מהרפורמיות ודומיהן, ח"ו לתת לה למול אפילו אם הברית תידחה בשל כך, שאם יתן לה למול מחזק בזה דרכם הרעה ומחזק אחיזתם. וכן במוהל גבר רפורמי. ההיתר במומר לרוה"פ הוא במומר לתיאבון ולא להכעיס.
ודאי אשה לא צריכה ללמוד מילה לכתחילה.

כל טוב