שיחה בטלה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 21/08/16 15:49 יז באב התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב.

יש לי כמה שאלות:

כבר הרבה זמן אני שואלת את עצמי מה היא שיחה בטלה?

לפי מה שאני יודעת אסור לדבר שיחה בטלה עם בנים, אבל מה היא אותה שיחה?

האם מותר להיות שותפים לקבוצה וואטסאפ עם בנים שלא מדברים שם דברים ברומו של עולם אבל כמובן גם לא על דברים לא צנועים או גסים? (כלומר סתם קבוצה וואסטאפ- למשל הקבוצה של השבט או משהו כזה...)

האם עוברים על איסור כלשהו כשנמצאים בקבוצת וואטסאפ עם בנים אבל לא משתתפים שם הרבה? (כלומר פשוט קוראים, כי זאת קבוצה של הסניף וכדומה...)

תודה רבה על הכל!

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

איסור שיחה בטלה איננו שייך לאיש או אישה אלא זה איסור עצמי, שאדם צריך לעסוק בדברים יצרתיים ולא חלילה בדברי בטלה והבאי. על כן כל שיחה שאין לה תועלת היא איננה רצויה. הרמב"ם פרקי אבות פ"א מט"ז האריך בבאור חלקי הדבור השונים, עייני שם בבקשה.
לגבי קבוצה עם בנים זה כבר נושא נוסף של קשר עם בנים בגיל כזה שאין לו מטרה חיובית אלא יכול להביא לידי הרהורים (של הבנים ושל הבנות) ועל כן ראוי לא להיות במגע עם בני/בנות המין השני. אמנם כשיש צורך אפשר להקל אבל רק לתועלת ולדברים חיובים, ולא סתם סיפורים ותמונות.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ