רוחץ ומעבירו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 03/08/16 14:12 כח בתמוז התשעו

שאלה

****** אבי 03/08, שאלה 432 ******

שלום כבוד הרב,

נאמר בקיצור שולחן ערוך סימן תקנד - דברים האסורים בתשעה באב, סעיף 4: ""רחיצה אסורה בתשעה באב בין בחמין בין בצונן, ואפילו להושיט אצבעו במים אסור. ובשחרית נוטל ידיו עד סוף קשרי אצבעותיו בלבד, ולאחר שניגבם ועדיין לחות קצת מעבירם על עיניו. ואם היה לכלוך על גבי עיניו ודרכו לרחצם במים, רוחץ ומעבירו ואינו חושש.""

להלן שאלתי.

מה הכוונה ""רוחץ ומעבירו""? כמה אופציות שחשבתי:

1. לאחר ניטלת ידיו בשחרית וניגובם, ירטיב שוב אצבעותיו וינקה עיניו ואז שוב ינגב ידיו.

2. לאחרי ניטלת ידיו בשחרית, יברך, וטרם ניגובם, יעביר על עינו שעוד אצבעותיו רטובות, ואח""כ ינגבם.

3. מתי שבא לו במהלך כל היום, יכול לנקות עינו ע""י רחיצת אצבעותיו ישירות מהברז, ואח""כ העברתם על עיניו ואז ינגבם.

4. מתי שבא לו במהלך כל היום, יכול לנקות עינו ע""י רחיצתם ישירות מהברז וללא הרטבת אצבעותיו.

5. משהו אחר?

תודה,

אבי

תשובה

שלום
הכוונה היא, שלאחר שנטל ידיו בשחרית וניגב את הידיים, ויש בידיים עדיין קצת לחות, יכול להעביר את האצבעות על העיניים כדי להרטיבן בלחות הזאת.
ואם יש לו לכלוך על העיניים (מה שמכונה לפלופים), ובדרך כלל הוא רוחץ לכלוך כזה במים, יכול בלי קשר לנטילת ידיים, לרחוץ את הלכלוך הזה בדרך שנוחה לו, ובלבד שירחוץ רק את מקום הלכלוך, ולא את כל הפנים.
כל טוב