חשש גזל

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 03/08/16 11:27 כח בתמוז התשעו

שאלה

תוכן השאלה:

צהרים טובים הרב

השאלה שלי עוסקת על צד הגזל ואשמח לתשובה מפורטת עד כמה שהרב יכול

אני לתמיד ישיבה שמתעסק במוזיקה בעיקר רציתי לשאול אותך מספר שאלות השאלה הראשונה היא האם האנטרנט נחשב כמקום הפקר או לא?

מה השימוש המותר בתוכני האינטרט כוונתי היא האם מותר לי להוריד קובצים ללא חשש גזל? האם אני מוריד משהו שדורש תשלום ומשלם עליו אך מעלה אותו לאנטרנט בידיעה שאני רוצה שכולם יהנו ממנו בחינם (אני אישית כביכול קניתי לכולם)

האם אני יכול להוריד מוזיקה ולעסוק במכר מחוץ לאנטרנט כלומר אני מוריד קריוקי ועובד בזה ולוקח לערב 100 שקל על שירים הורדתי..

האם מותר לי להוריד תוכנה חסרה בחינם ( ולהוריד כל התוספים הנפרד וליצור תוכנה מלאה)

צפייה בסרטים המובנים באנטרנט או העלאת סרטים לאנטרנט.

אשמח לתשובה מפורטת ולמקורות מאיפה לומדים את זה הרי היום ראיתי שנושא זה בקושי מבואר והכל למדים מחשש גזל וכל מיני הקישים אשמח לתשובה מהרב עד שהיכן הרב יכול לבאר לי את הנושא. תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אתה יכול להוריד רק לעצמך ולא לאחרים, לצורך שימוש פרטי ולא פרנסה, וכמו כן אין להעלות לאתרים. וכן אם אחרים רוצים לקנות אין להעביר מכיוון שבכך את מפסיד את הבעלים. אם גם אתה רוצה לקנות את התוכנה אסור לך להוריד אותה אפילו לשימוש פרטי.
צפיה בסרטים (כשרים) מותרת רק לצורך עצמי ואם לא תכננת ללכת לראות את הסרט בשכר.
הדין הכללי הוא שכל זמן שהבעלים לא ניזוק אפשר להשתמש אבל רק לצורך פרטי.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ